Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chr. Hoekschewaards Mannenkoor olv Adri Poortvliet Welk Een Vriend Is Onze Jezus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chr. Hoekschewaards Mannenkoor olv Adri Poortvliet Welk Een Vriend Is Onze Jezus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chr. Hoekschewaards Mannenkoor olv Adri Poortvliet Welk Een Vriend Is Onze Jezus
Luister

"We brengen schade toe aan Gods kunstwerk"

vervuiling_unsplashdinsdag 29 mei 2018 07:55

Als Koos van Noppen van de christelijke natuurbeweging A Rocha nadenkt over hoe christenen omgaan met de schepping, denkt hij aan de dag waarop iemand met een mes instak op de Nachtwacht. "De manier waarop wij de schepping als het kunstwerk van God schade toebrengen, dat doen we in de aanwezigheid van de Kunstenaar. Hoe erg kun je het maken", vertelt hij op Groot Nieuws Radio.

Wat hem betreft is het tijdperk van bezinnen op een duurzame samenleving echt voorbij. "Op dit punt moeten we gewoon slagen maken. Niet dat ik denk dat we die megagrote ontwikkeling zullen keren, maar omdat we ons realiseren dat we een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van de Schepper en onze medemens", vertelt Van Noppen dinsdagochtend in De Nieuwe Morgen. Hij schreef een pamflet verspreidde die onder honderden predikanten en synodeleden van de Protestantse Kerk in Nederland. Christenen moeten wat hem betreft terugkeren naar een 'eenvoudig leven'.

Scheppingsvriendelijk

Zijn we niet juist op de goede weg? Kerken denken na over hoe ze 'groen' kunnen zijn, er wordt wellicht Max Havelaar-koffie geschonken? Koos van Noppen: "Als ik om me heen kijk, zie ik eel christenen die een leefstijl aan de dag leggen die als twee druppels water lijken op de gemiddelde Nederlander. En de gemiddelde Nederlander is niet bepaald scheppingsvriendelijk. Dan zijn er wel groene kerken, maar mijn bezwaar tegen die aanpak is dat het erg beperkt wordt tot het leggen van zonnepanelen op het dak, of het doen van je bankzaken via Triodos of het drinken van Max Havelaar-koffie. Het zijn goede initiatieven en maatregelen, maar je zou wensen dat het gedrag doorvertaald wordt in het dagelijks leven van gewone gemeenteleden."

Hoe doe je dat dan? "Niemand verplicht je om naar Schiphol te gaan, niemand verplicht je om naar de slager te gaan. Dat zijn allemaal keuzes die je zelf maakt", vertelt Van Noppen. "In mijn geval: ik vlieg niet, ik rij geen auto, ik eet thuis geen vlees en ik heb zonnepanelen op het dak."

Schuld onder ogen zien

Koos van Noppen pleit voor een totaal andere gerichtheid, een bekering. "Ik denk dat we een aanzienlijke schuld hebben opgebouwd en nog dagelijks opbouwen. Dat komt voor een deel door de cultuur waar we in leven, maar ook voor een heel belangrijk deel door de persoonlijke keuzes die we maken. We moeten die schuld eerst onder ogen zien en belijden, en dan begin je aan het ontwikkelen van een nieuwe levensstijil. Als je dan probeert op een rij te zetten wat de activiteiten zijn die je dagelijks onderneemt en die een enorme impact hebben op het milieu, dan kun je adar al snel een enorme winst boeken."

Het hele gesprek met Koos van Noppen van A Rocha kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari