Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chr. Hoekschewaards Mannenkoor olv Adri Poortvliet Welk Een Vriend Is Onze Jezus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chr. Hoekschewaards Mannenkoor olv Adri Poortvliet Welk Een Vriend Is Onze Jezus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chr. Hoekschewaards Mannenkoor olv Adri Poortvliet Welk Een Vriend Is Onze Jezus
Luister

Sijbrand Alblas: Denk aan iemand die kanker heeft

pinkribbonkanker_pexelsdinsdag 29 mei 2018 08:30

We kennen allemaal wel iemand die getroffen is door kanker. Of je krijgt er misschien zelf mee te maken. Dinsdagavond haalt KWF Kankerbestrijding geld op voor onderzoek tijdens een liveshow op NPO1. Sijbrand Alblas, vrijwilliger bij de christelijke stichting Als Kanker Je Raakt, hoopt dat mensen vandaag ook denken aan mensen in hun omgeving die lijden aan kanker. "Dat doet enorm goed!"

Zelf kreeg Sijbrand Alblas ook te maken met kanker. "Zo'n zes jaar geleden kreeg ik te horen dat ik kanker had, op die manier heeft het me direct geraakt. Ruim een jaar geleden ben ik voor het laatst bij de arts geweest, toen ben ik genezen verklaard omdat er helemaal niks aan activiteit zichtbaar was."

Kijkrichting

Nu is Sijbrand Alblas vrijwilliger bij Als Kanker Je Raakt. "Wij staan om mensen heen die door kanker geraakt zijn. Of ze hebben het zelf gekregen of ze hebben mensen in hun omgeving die er mee te maken hebben. We kunnen niet de omstandigheden veranderen, maar we kunnen wel in gesprek gaan over de kijkrichting die je hebt. Voor ons is het geloof een belangrijk onderdeel, daarover gaan we met elkaar in gesprek."

Wat goed om je te zien

Maar niet iedereen is even handig als het gaat om het betuigen van steun aan mensen met kanker. Sijbrand Alblas zag altijd wel de juiste intentie achter een onhandig kaartje. Ook weten mensen vaak niet hoe ze mensen met kanker moeten aanspreken in bijvoorbeeld de supermarkt. "Wat je altijd kan doen in zo'n situatie is naar iemand toelopen en zeggen: wat goed om je te zien! Als iemand op zo'n moment geen behoefte heeft aan een uitgebreid gesprek, dan kan hij zeggen: dankjewel, en dan gaat hij verder met de boodschappen. Als hij er wel op zit te wachten, dan kan hij iets vertellen over hoe het gaat."

Het gesprek met Sijbrand Alblas kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari