Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

"Dominee blijft nodig, ook voor pioniersplek"

churchman_unsplashdonderdag 31 mei 2018 07:55

Dominees leiden de kerkdiensten op zondag en voeren pastorale gesprekken. Maar bij nieuwe vormen van kerkzijn, zoals pioniersplekken, is een dominee niet nodig. Dat vindt een groot deel van de mensen die bij die pioniersplekken betrokken zijn. Tegelijkertijd blijven dominees ook voor hen belangrijk, benadrukt René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland.

Vaak worden mensen door een lokale gemeente gevraagd om een pioniersplek te leiden. Dominees kunnen ook voor pioniersplekken van waarde zijn, bijvoorbeeld als toeruster van deze pioniers, vertelt De Reuver donderdagochtend op Groot Nieuws Radio. "In indirecte zin blijven dominees ook voor deze groep duidelijk nodig." Bij pioniersplekken komen mensen bijeen rondom een bepaalde activiteit, interesse of als een bepaalde doelgroep. 

Waarde van het ambt

Een andere belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat pioniers het niet direct nodig vinden om ouderlingen, diakenen en dominees aan te stellen, maar dat er wel waarde gehecht wordt aan de waarde van deze ambten. "De waarde van het ambt, namelijk dat je daarmee verbonden wordt met het geheel van de kerk, met de kerkelijke traditie en de eenheid, dat we geen groepje los op onszelf zijn. Die inhoudelijke en geestelijke waarde, die wordt heel belangrijk gevonden. (...) Het zit vast op de structuur, die voldoet niet, maar de waarde daarvan, die moet wel behouden blijven."

Het hele gesprek met René de Reuver kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari