Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Kirsten Slagter Uw Huis
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Kirsten Slagter Uw Huis
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Kirsten Slagter Uw Huis
Luister

Goed luisteren doe je met onverdeelde aandacht

conversation_unsplashmaandag 04 juni 2018 07:55

Nederlanders zijn slechte luisteraars. Acht op de tien mensen geeft toe dat hij of zij niet goed luistert tijdens een gesprek, blijkt uit onderzoek van luisterlijn Sensoor. Hoe je dat doet? "Geef onverdeelde aandacht", zegt Martien van den Helder van de website IkZoekGod.nl. "Als we vanuit de Bijbel kijken hoe Jezus omgaat met mensen, dan kunnen we daar veel lessen uit halen."

Het verbaast Martien van de Helder niets dat Nederlanders niet goed luisteren. "Ik maak het zelf ook regelmatig mee en misschien maak ik me er zelf ook wel schuldig aan. Dat je met mensen in gesprek raakt en tegelijkertijd alles in de gaten wil houden: je telefoon, maar ook de dingen die om je heen gebeuren", vertelt Martien maandagochtend op Groot Neuws Radio.

Zelf probeert Martien van den Helder altijd een luisterend oor te bieden. "Ik heb geleerd door de jaren heen om te luisteren. Dat is niet altijd even makkelijk. Maar je proeft door de reacties van mensen heen dat ze er naar snakken dat er iemand naar hen luistert."

Verjaardagsfeestje

Het geven van onverdeelde aandacht aan de persoon met wie je in gesprek bent, is lastig. "Je kunt kijken naar het voorbeeld van een verjaardagsfeestje. Je zit daar in een kamer vol mensen, je bent met iemand in gesprek en tegelijkertijd ben je gespitst op drie andere gesprekken die in de kamer gevoerd worden. Je wil weten wat daar gebeurt. Ondertussen hoor je dus niet wat degene tegen jou aan het vertellen is. Dat heeft alles te maken met die onverdeelde aandacht. Dat als je in gesprek bent met iemand, dat je je dan ook echt even richt om die persoon de aandacht te geven en te horen wat die persoon zegt."

Jezus

"Ik vind het altijd wel mooi om te kijken hoe Jezus omgaat met mensen, hoe Hij in gesprek gaat met mensen en hoe Hij bezig is met mensen. Ik probeer een plaatje in mijn hoofd te maken. Dan zie ik Hem daar met een mensenmassa om zich heen en toch focust Hij op diegene waar Hij mee bezig is. Wat er om Hem heen gebeurt, daar is Hij even niet mee bezig. Hij richt zich echt op die persoon."

Eerlijk

Maar wat als je geen zin hebt om een verhaal aan te horen. "Wees eerlijk", is het advies van Martien. "Ik ben ook betrokken bij een gemeente. Na afloop van de samenkomst komen er wel eens mensen naar je toe en willen dan wat vragen. Vaak lukt dat ook wel, maar soms ook even niet. Dan had ik een afspraak met anderen. Dan zeg ik: laten we een afspraak maken of ik kom zo even bij je langs. Want dan kan ik je die onverdeelde aandacht geven. Je moet niet doen alsof je luistert, alles over je heen laten komen en uiteindelijk na een gesprek niet meer weten waar het over ging."

Het gesprek met Martien van den Helder kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari