Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle O Come All Ye Faithful
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle O Come All Ye Faithful
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Lauren Daigle O Come All Ye Faithful
Luister

Vereniging breekt muren tussen theologen af

bible_unsplashdinsdag 05 juni 2018 08:30

Er zijn veel muren die het contact tussen verschillende theologen belemmeren. Niet alleen tussen verschillende subgroepen in de theologie, maar ook tussen Vlaamse en Nederlandse theologen en tussen theologen van verschillende stromingen. De nieuwe Vereniging voor Theologie wil daar een einde aan maken. Op 12 juni wordt de vereniging gelanceerd waar theologen elkaar kunnen ontmoeten.

De voorzitter is Maarten Wisse, hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij merkt deze muren bijvoorbeeld als er theologische boeken in Vlaanderen worden uitgebracht, maar nauwelijks zichtbaar zijn op de Nederlandse markt, maar ook omgekeerd. Tegelijkertijd is theologie springlevend. "We zetten gelijk stevig in door te zeggen: we zijn alles behalve dood. Er wordt nog steeds op allerlei plekken in de samenleving en in kerken aan theologie gedaan. Het zou mooi zijn als zo'n vereniging een plek is waar al die mensen elkaar ontmoeten."

Versnipperd

De vereniging is bedoeld om met elkaar te kijken naar ontwikkelingen op theologisch gebied en om van elkaar te leren. Een paar jaar geleden werd er een rapport uitgebracht waarin wordt gesteld dat theologie en de religiewetenschappen zo versnipperd is. "Wij willen proberen van onderop hier een stukje tegenwicht aan te bieden", aldus Wisse op Groot Nieuws Radio.

Dinsdagochtend waren er al zo'n vijftig aanmeldingen binnen voor de Vereniging van Theologie. In januari 2019 houdt de vereniging een conferentie. Meer informatie op vvth.org.

Het hele gesprek met Maarten Wisse kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > juni