Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

"Mijn moeder reed me de hele zomer naar concerten van Herman van Vliet"

hermanvanvlietzondag 03 juni 2018 19:55

"Ik wilde net zo orgel spelen als Herman van Vliet, want in mijn ogen was hij de beste." Organist Marco den Toom vertelde in 't Heerlijk Loflied over zijn jeugdheld, die op vrijdag 25 mei jl. overleed. "Als klein jochie denk je er helemaal niet over na dat het misschien niet zo handig is om exact hetzelfde te kunnen spelen als Herman van Vliet, je wil dat gewoon óók kunnen. Later kom je erachter dat daar natuurlijk niemand op zit te wachten. Maar ik denk dat je iedereen waar je gek van bent, na gaat doen."

"Op een gegeven moment komt je erachter: 'zo kan het ook', maar dan heb je al wel een heleboel basis geleerd van 'je voorbeeld'. En al die leraren, voorbeelden bij elkaar, maken een nieuwe musicus."

"Herman van Vliet was voor mij wel belangrijk. Als jochie was ik fan van hem en liep ik de hele zomer achter hem aan. Mijn moeder reed me overal naartoe omdat ik zelf nog geen rijbewijs had. Op een gegeven moment kreeg ik les van hem en kocht ik alle CD's, LP's en cassettes die er waren. Dat inspireerde. Eigenlijk is hij altijd wel een voorbeeld geweest. De laatste jaren ga je natuurlijk je eigen gang en dat is maar goed ook, maar je wilde leren van de manier waarop hij speelde, de manier waarop hij z'n programma's uitdacht, met welke aanpak hij het orgel benaderde. Ik denk dat dat wel een stempel op me gedrukt heeft."

Op 25 mei overleed Herman van Vliet op 77-jarige leeftijd. Ook organist Piet Kee (90) overleed op die dag. Marco: "In beide gevallen kwam het nieuws wel als een verrassing voor me. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Piet Kee niet zo heel erg goed gekend heb, omdat hij als concertorganist al jaren uit beeld was. Maar Herman van Vliet wel, dat is een oud-docenten van me. Twee weken geleden heeft hij nog gespeeld, dus het was een complete verrassing dat hij opeens niet meer onder ons was."

Van Vliet sloot zijn laatste concert af met 'Gouden Harpen Ruisen'. Volgens Marco een bewuste keuze. "Ik denk dat hij zijn einde voelde. 'Dood en graf verwon Hij, juicht uit volle borst. Jezus voer ten hemel, glorie onze Vorst.' Herman een beetje kennende, denk ik dat dat bewust zo geprogrammeerd is."

Het hele gesprek met Marco den Toom kun je hier terugluisteren.

In de rubriek ‘De Muziekstandaard’ liet pianist/dirigent Mark Brandwijk zijn licht schijnen over het 'Sanctus' van Charles Gounod. 'Ik heb niet één bijzonder moment met dit lied, maar vooral váák een moment. Ik heb altijd op precies hetzelfde moment een wow-gevoel. Het is in een gedeelte met verminderde akkoorden waarin een bepaalde spanning wordt opgebouwd. Je voelt de spanning stijgen, je voelt de muziek wachten tot het 'mag'. Dan zit daar opeens een dominant septiemakkoord en komt alles in z'n volheid los. En precies dát akkoord is mijn kippenvelmoment, het lichtknopje dat omgezet wordt, waarna álles mag.'

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari