Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Basisfundamenten raken langzaam op de achtergrond"

schoolbord_pexelswoensdag 06 juni 2018 07:55

Onderwijsminister Arie Slob geeft meer sturing aan het burgerschapsonderwijs. De wet geeft nu nog te weinig richting aan waar de lessen aan moeten voldoen. Ontwikkelingspsychologe Wietske Noordzij ziet het belang daar van in. "Barmhartigheid, naastenliefde en zorg voor elkaar zijn lang de basisfundamenten geweest van onze maatschappij. Je ziet dat die langzaam op de achtergrond raken."

"Als christenen krijg je heel veel normen en waarden mee die God in de Bijbel geeft. Er groeit nu een generatie kinderen en jongeren op die daar heel weinig van meekrijgen, voor wie dat niet meer vanzelfsprekend is", vertelt Wietske Noordzij woensdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Sterken en zwakken

Wat is goed burgerschap? "Dat gaat over hoe je op een goede manier leeft, hoe je goede keuzes maakt, hoe ben je deel van de samenleving en hoe vind je daar je plekje in op een goede manier", zegt Wietske Noordzij. Als ze zelf een les over burgerschap mocht geven, weet ze wel wat ze wil overbrengen. "Het belangrijkste is dat we met elkaar leven, het is samen leven. Als iedereen het goed heeft, dan komen we allemaal verder. Dat zou ik centraal stellen. Sterken moeten voor de zwakken staan en we kunnen onze talenten delen."

Leeftijdsgenoten

Het ontwikkelen van kinderen tot goede burgers is volgens Wietske Noordzij allereerst een taak voor de ouders, maar zijn ook scholen verantwoordelijk. "Vanaf een jaar of twaalf, als ze naar de middelbare school gaan, dan spelen leeftijdsgenoten ook een belangrijke rol voor tieners. Ze weten dan intussen wel waar hun ouders staan als het gaat om moeilijke ethische kwesties. Maar tieners willen ook wel weten: wat vindt de rest van de wereld daar van? Hebben mijn ouders gelijk of niet? Hoe weeg ik dat nu? En daar spelen leeftijdsgenoten een belangrijke rol in. Dat is het voordeel van scholen, daar heb je veel leeftijdsgenoten bij elkaar", vertelt Wietske Noordzij woensdag op Groot Nieuws Radio.

"Meneer Slob had het over lessen over democratie, rechtstaat, grondwet, homoseksualiteit. Daar weten ouders ook niet precies alles van af. Op scholen kun je met gastdocenten en goed onderwijs de kennis van kinderen omtrend deze zaken goed aanvullen", aldus Wietske Noordzij. "Als je kijkt naar Europese leerlingen, dan zie je dat de Nederlandse leerlingen het minst weten van de demoratie en rechtstaat. En dat is zorgelijk."

Het hele gesprek met Wietske Noordzij kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari