Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Matt Redman You Never Let Go
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Matt Redman You Never Let Go
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Matt Redman You Never Let Go
Luister

Urker Mannenkoor van kerk naar poppodium

hallelujahurkdonderdag 07 juni 2018 08:30

Bij poppodium Neushoorn in Leeuwarden treden doorgaans artiesten op zoals Douwe Bob, Blaudzun en Nielson, maar aanstaande zaterdag is het podium van de grote zaal voor het Urker Mannenkoor Hallelujah. Een belangrijke waarde van het poppodium is dat het een plek moet zijn voor iedereen. "Maar waarom boek je dan het Urker Mannenkoor niet", vroeg initiatiefnemer Jacco de Boer zich af.

En toen is het balletje gaan rollen. "Vaak staan theaters en poppodia zich er op voor dat ze de vinger aan de pols houden, dat ze programmering wat hip en happening is en wat de goedkeuring van de pers wegdraagt. Maar zij zeggen juist: wij zijn er voor iedereen", vertelt Jacco de Boer donderdag op Groot Nieuws Radio.

Het balkon ook open

De Boer verwacht dat de zaal vol komt zaterdag. "Als mensen nog willen komen, moeten ze snel zijn, want het loopt ontzettend hard met de kaartjes. Als het zo doorgaat met de kaartverkoop, dan gooien ze het balkon ook nog open, daar kunnen nog zo'n honderd mensen staan. Dat is ook typisch voor een poppodium, dat je staat bij een concert."

Opening met gebed

Het Urker Mannenkoor Hallelujah is gewend om de concerten te openen en te sluiten met gebed. "Dat begrepen ze bij het podium niet helemaal", vertelt Jacco de Boer. "Toen heb ik uitgelegd: er zijn ook bands die hebben een intromuziekje die absoluut gedraaid moet worden. Zie het zo: dit is ook een intro. Het is voor het podium even wennen, voor het koor is het ook wennen. Maar heel positief dat ze er samen uitkomen. Dit is een goed voorbeeld van hoe het ook kan in Nederland: dat er verschillende werelden bij elkaar komen. Dat als ze kennismaken, dat ze er opeens achterkomen hoeveel ze gemeen hebben. En als je er samen de schouders onder zet, dat je tot een mooi resultaat kan komen."

Galmpje

De zaal is nog maar net open en speciaal gebouwd voor populaire muziek. Dat klinkt toch anders dan kerken waar het lekker galmt? "Hier galmt het voor geen meter. Het is een nieuwe zaal waar de nieuwste snufjes op gebied van geluid en licht hangen. Er komt waarschijnlijk wel een klein galmpje op."

Het hele gesprek met Jacco de Boer kun je hier terugluisteren.

Beeld: Aron Weidenaar

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari