Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Needtobreathe met Drew & Ellie Holcomb Stones Under Rushing Water (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Needtobreathe met Drew & Ellie Holcomb Stones Under Rushing Water (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Needtobreathe met Drew & Ellie Holcomb Stones Under Rushing Water (Acoustic)
Luister

"Consumptie mag niet ten koste gaan van Zijn schepping"

pastasaus_unsplashdinsdag 12 juni 2018 08:30

Hoe kunnen we goed met ons voedsel omgaan? Verschillende christenen komen vrijdag samen in Ede om daar over na te denken bij het evenement GroenGelovig. Annemarthe Westerbeek van Micha Nederland stelt dat de omgang met eten onderdeel is van goed zorgen voor Gods schepping. "Onze consumptie moet niet ten koste gaan van Zijn schepping", vertelt ze bij Groot Nieuws Radio.

Annemarthe Westerbeek vindt dat het zorg dragen voor de schepping uitkomt in de manier waarop het land bewerkt wordt, maar ook de manier waarop er met dieren wordt omgegaan. "Een van de belangrijkste dingen is dat we ons gaan beseffen dat de producten die we kopen en het eten dat we eten, dat het te maken heeft met ons christenzijn. Dat die twee niet los van elkaar staan en dat je het met elkaar in verbinding kan brengen."

Keertje geen vlees

"Dus als je in de supermarkt loopt en je denkt na over wat je gaat eten, dat je er ook voor kan kiezen om een keertje geen vlees te gaan eten. Ik denk dat het belangrijk is dat er meer over wordt gepraat met elkaar, maar ook in de kerken. Dat het steeds meer en meer onderdeel wordt van ons dagelijks christenzijn", vertelt Westerbeek. Zelf maakt ze haar pasta zonder vlees. "Daar heb je helemaal geen vervanger voor nodig om er in te doen. Stop er nog een lekkere groente bij, en zoals Carla Dik zegt: het liefst een groente uit de regio en van het seizoen. Met kruiden erbij kun je een hele lekkere pasta maken."

Met je bijbelkring

In de kerk kan er een keertje over gepreekt worden in de dienst, stelt Annemarthe Westerbeek voor. "Vanuit Micha Nederland hebben we ook de Michacursus, die gaat daar ook over. Er is materiaal beschikbaar om bijvoorbeeld met je bijbelkring over na te denken en ook samen tot acties te komen."

Ideeën uitwerken

De hoop voor de tweede editie van GroenGelovig is dat christenen nog meer in beweging komen en kiezen voor duurzaam voedsel, vertelt Westerbeek. "We willen praktisch aan de slag gaan door ideeën te bedenken. Juist door boeren, de natuurbescherming en consumenten bij elkaar te zetten, hopen we tot hele goede en mooie ideeën te komen die we daarna kunnen uitwerken."

Het hele gesprek met Annemarthe Westerbeek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari