Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

"Urker Mannenkwartet bestaat eigenlijk uit zeven mensen"

Jan Loosmanzaterdag 09 juni 2018 19:55

"Vanaf het begin zijn het altijd dezelfde vier zangers gebleven, maar we hebben voor elke stem wel een stand-in. Zodat er altijd een vervanger is, als er iemand ziek wordt." In 't Heerlijk Loflied vertelde Jan Loosman hoe het Urker Mannenkwartet in de praktijk uit meer dan vier mensen bestaat. "Met de CD-opname zijn ze er wel bij. Als ik een solo moet zingen of er is een bassolo, dan wil je wel dat het vierstemmige gedeelte doorgaat en dan is het fijn als iemand het partijtje mee kan doen."

"Zelfs live kan dat het geval zijn. Als de jongens zin hebben om mee te gaan naar een concert, dan springen ze ook even bij als een van ons een solo heeft. Of als je even power nodig hebt, dan is het fijn als je even een dubbele tenor- of baspartij in kunt zetten. Dan heb je een mooi fundament."

Hypothetisch is het dus mogelijk dat wanneer er drie ziek zijn, Jan met drie ‘reserve-zangers’ op het podium staat. "Het zou moeten kunnen, want ze zijn er alle repetities bij. Ze krijgen alle oefenbestanden, dus ja, het zou moeten kunnen. Maar liever heb je het niet."

De aanleiding van het gesprek was de nieuwe CD 'Spreek Mij Aan Als Uw Kind' van het Urker Mannenkwartet. Het hele  gesprek met Jan Loosman kun je hier terugluisteren.

In de rubriek 'De Muziekstandaard' spreekt dirigent Thom Hesseling over de Psalm 42-bewerking van Pieter Stolk die door Vox Jubilans gezongen wordt. "Stolk maakt hierin goed gebruik van de mannenpartij. De melodie zit niet altijd bij de sopranen, maar soms ook ergens anders. Zijn bewerking doet precies wat je in de tekst verwacht. Bij het laatste gedeelte - ‘Maar de Heer zal uitkomst geven’ - bouwt het helemaal op tot één groot eenstemmig loflied. De manier hoe hij dat heeft aangepakt, vind ik nog steeds fenomenaal." Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari