Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Marjolein de Wit: Ook al zeg je niets, je kunt toch veel aan elkaar aflezen

marjoleinenmartinzondag 10 juni 2018 19:55

"Het fijnst is naast elkaar staan, zodat je direct contact hebt. Ook al zeg je niets, je kunt toch heel veel aan elkaar aflezen. Maar dat kan natuurlijk niet altijd." In 't Heerlijk Loflied gaf fluitiste Marjolein de Wit toelichting over workshop 'Perfect Samenspel' die ze samen met echtgenoot Martin Zonnenberg geeft. Uiteraard kwam daarin ook even ter sprake hoe dat moet als de organist hoog in de nok van de kerk zit.

"Soms staat er een cameraatje beneden, maar dan is het eenrichtingsverkeer. Dan ziet de organist wel de solist, maar niet andersom. Maar dan kun je nog wel altijd het idee hebben dat je – door in die camera te kijken – toch iets af kunt dwingen, haha..."

"Steeds vaker is er ook een geluidsverbinding, zodat je elkaar kunt horen, maar je kunt natuurlijk ook als organist áltijd iets vooruit spelen, omdat je met die afstand zit. Maar het fijnst is naast elkaar staan."

Marjolein verklapt bovendien dat het echtpaar thuis niet écht aan het samen musiceren toekomt. "Niet zo heel vaak. Vlak voor een concert nemen we thuis nog wel even de stukken samen door en zetten we de puntjes op de 'i'. We spelen al zo lang samen dat sommige dingen vanzelfsprekend zijn geworden, dat je begrijpt wat de ander wilt. Onze relatie is natuurlijk ook ooit wel begonnen door ‘gezellig samen muziek maken’, maar dát onderdeel heeft geen stand gehouden. Héél af en toe hebben we even een bui of willen we samen even wat nieuws proberen, maar zéker niet wekelijks. En al helemaal niet dagelijks."

Het gesprek met Marjolein de Wit kun je hier terugluisteren.

In de rubriek ‘De Muziekstandaard’ spreekt organist, pianist, dirigent Henk van der Maten over Psalm 27 (The Lord’s My Light), dat hij bij een jubileum van Mannenkoor ’t Harde samen met sopraan Judith Sportel uitvoerde. ‘Ik kende het lied nog vanuit de tijd dat ik met vrienden en vriendinnen van de jongelingenvereniging naar het Flevo Festival ging. Daar traden veel gospelartiesten op die muzikaal niet altijd helemaal mijn muziek speelden, maar ik heb er hele mooie jaren gehad. Eén van de muzikanten die me enorm aansprak was Adrian Snell, een gospelartiest met klassieke roots, dus daar herkende ik me muzikaal wel in. Dus toen Judith met zijn versie van Psalm 27 aankwam, heb ik dat met heel veel plezier met haar opgenomen.’

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Marjolein de Wit

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari