Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Cindy Morgan & Andrew Greer I Know You
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Cindy Morgan & Andrew Greer I Know You
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Cindy Morgan & Andrew Greer I Know You
Luister

"Alleen het evangelie verandert Noord-Korea"

donaldtrumpkimjongundinsdag 12 juni 2018 13:30

Amerika en Noord-Korea zijn bereid een nieuw hoofdstuk te starten. Dat zei de Amerikaanse president Trump dinsdag tegen de pers over de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Toch staat er in de intentieverklaring die beide landen tekenden niets over mensenrechten en over de situatie van christenen in het land, zegt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom.

"Op dit moment voert Kim Jong-Un een oorlog tegen de mensen in zijn eigen land", stelt Groenenboom dinsdagmiddag in Sandwich op Groot Nieuws Radio. "Als we het beperken tot de christenen: dertigduizend christenen verblijven in concentratiekampen die nog wel eens vergeleken worden met de kampen uit Nazi-Duitsland. Dat is natuurlijk een verschrikkelijke situatie." Groenenboom is afwachtend over wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. "Het zijn prachtige plaatjes die het goed doen voor de bühne. We moeten afwachten wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. Het gaat om een intentieverklaring, dus de echte uitwerking moet nog gebeuren."

Straatarm land

De ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-Un wordt een historisch moment genoemd door velen. "Het is niet eerder voorgekomen dat een zittende Amerikaanse president met een Noord-Koreaanse leider achter een katheder staat. In die zin is het historisch, maar het is ook een grote PR-show voor beide heren. Kim Jong-Un heeft wat te winnen, want economisch gaat het slecht. Dus die hoopt door dit soort gesprekken te voeren economisch wat vooruitgang te boeken voor zijn land dat straatarm is. Hij heeft maar een ding waar het om gaat: zorgen dat hij zelf in het zadel blijft. En Trump wil graag als vredestichter te boek staan. Beide heren hebben grote ego's en hun eigen agenda's."

Christenen

Groenenboom benadrukt dat Kim Jong-Un en zijn voorgangers geen betrouwbare gesprekspartners zijn gebleken. Ook in het buitenlands beleid van Trump heeft hij nog geen stabiliteit kunnen ontdekken. "Wat uiteindelijk het effect zal zijn van deze intentieverklaring: er zijn nog veel vragen, we zullen het moeten afwachten. Voor christenen en andere mensen die gebukt gaan onder het terreur van dit regime, voor hen verandert er niks", aldus Groenenboom.

Evangelie

"Alleen het woord van God, het evangelie, kan Noord-Korea veranderen", daarvan is Richard Groenenboom overtuigd, als hij de directeur van een partnerorganisatie van SDOK citeert. "Zolang het regime Jezus niet leert kennen, zal het land niet veranderen. Dan kunnen we praten over denuclearisatie en al dat soort dingen die belangrijk zijn, maar je verandert niet de bron waar het kwaad vandaan komt. Dat is de reden waarom we als SDOK blijven kijken naar mogelijkheden om het evangelie te verspreiden in Noord-Korea.

Het hele gesprek met Richard Groenenboom kun je hier terugluisteren.

Donderdagavond 14 juni houdt SDOK een bijzondere avond waarop een christen uit Noord-Korea spreekt. Dit gebeurt in de Basiliek in Veenendaal. Je kunt daarvoor nog aanmelden

Beeld: Wikipedia

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari