Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Zoek naar duurzame alternatieven in de supermarkt"

agriculture-countryside-cropland-911802donderdag 14 juni 2018 08:30

De hele week spreken we bij Groot Nieuws Radio met mensen die groen doen. Deze vrijdag wordt in Ede de GroenGelovig bijeenkomst gehouden om christenen in beweging te krijgen voor de aarde te zorgen, en ook Martine Vonk houdt zich al jaren bezig met duurzaamheid. "Ik zet zelf bij chemische middelen echt mijn vraagtekens. Dat kan ook op een andere manier. En denk na over wat goed voedsel jouw waard is."

"Ergens is er een ondergrens voor de prijs. Als bijvoorbeeld een stuk kipfilet heel goedkoop is, moet de boer concensies doen hoeveel ruimte de kip heeft en welk voer hij de kippen geeft. De kip betaald dan de prijs, en tegertijd de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de CO2-uitstoot. Als het gaat om voedsel moeten we meer nadenken over wat goed voedsel ons waard is."

Ruimte voor natuur

Martine Vonk nodigt je uit om je meer te verdiepen in wat je koopt. "Wat is dit eigenlijk voor een product? Hoe is het geproduceerd, en wat zit er allemaal in? Dan pas kun je een goede beslissing maken. Dan kom je vaak bij nieuwe keuzes uit die gemaakt zijn met ruimte voor dieren en ruimte voor de natuur."

Chemische middelen

De chemische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden op bijvoorbeeld gewassen zijn volgens Martine een groot probleem. "Een krop sla kun je bestrijden tegen schimmel en beestjes en daar kun je gif op spuiten. maar je kunt ook zoeken naar een natuurlijke manier om de krop er mooi uit te laten zien, zoals het inzetten van insecten. Die zijn dan een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Ik zet bij chemische middelen echt mijn vraagtekens."

Je kunt het hele gesprek met Martine Vonk hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari