Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

"Weten wie je zelf bent in een relatie is belangrijk"

0e609043-3930-4ac6-87b5-328895a4c736donderdag 14 juni 2018 11:55

Relatiecoach Cocky Drost was te gast in Bij Jorieke om te praten over eenheid in verbondenheid. Want hoewel je helemaal één bent als stel, is het ook belangrijk je eigenheid te bewaren. Hoe gaat dit in jouw relatie, gaat het vanzelf of is het zoeken en hoever ga je ermee? Vind je het belangrijk om autonoom te blijven en hoe geef je dat vorm?

"Weten wie je zelf bent is in een relatie erg belangrijk. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen emoties en niet een ander verantwoordelijk maken van je emoties. Als je bijvoorbeeld altijd om bevestiging vraagt van je partner, is dat niet erg gezond voor je relatie. Je moet daarom ook zelf autonoom zijn om te zien wie je bent."

Balans

Volgens Cocky is het volgens verschillende psychologen belangrijk dat je je eigen keuzes maakt en dat je beter kan streven naar autonomie dan naar geluk. "Het geeft vrijheid om je eigen keuzes te durven maken. Als je zelf in balans bent, kun je allerlei stressfactoren in je leven veel beter aan."

Innerlijke motivatie

"Alles heeft te maken over je keuzes maakt vanuit je innerlijke motivatie. Doe je dingen omdat je het wilt of omdat je denkt dat het zo moet of hoort? Wat ik in mijn praktijk zie gebeuren is dat met name vrouwen die vaak jong getrouwd zijn en alles op de rit hebben qua kinderen, gezin en huishouden er op middelbare leeftijd achterkomen dat ze hun eigen autonomie te kort hebben gedaan."

Eigen keuzes

"Als je je vrij voelt in je eigen relatie, kan er een verbinding tot stand komen. Maar als het niet je eigen keuze is gaat het op ten duur toch aan je knagen. Ik heb ooit een cliënt gehad die dit tien jaar vol had gehouden en op een gegeven moment barstte de bom. Ze zei: ik ga nu mijn eigen keuzes maken. Ze verloor daarmee ook haar eigen gevoel voor verantwoordelijkheid." 

Je kunt hier het gesprek met Cocky Drost terugluisteren

Bron foto: Facebookpagina Cocky Drost

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari