Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Shane & Shane He Will Hold Me Fast
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Shane & Shane He Will Hold Me Fast
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Shane & Shane He Will Hold Me Fast
Luister

Maak jij je zorgen over nepnieuws?

Nepnieuwsvrijdag 15 juni 2018 07:55

Nepnieuws: je hoort er de afgelopen tijd steeds meer over. Volgens de jaarlijkse Mediamonitor van het Commissariaat voor de Media maken drie op de tien Nederlanders zich zorgen over nepnieuws. Dat is aanzienlijk lager dan bij onze buurlanden Duitsland en België. Hoe gaat de krant daar eigenlijk mee om? We praten erover met adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad Daniël Gillissen.

"Wij zijn voortdurend alert en altijd zaken aan het checken. Dat is ook de basisregel van de journalistiek: checken van je bronnen en hoor en wederhoor. Ik heb zelf geen voorbeeld van dat het bij ons op de redactie is misgegaan, maar nepnieuws heeft vooral met buitenlands nieuws te maken. Klopt dit inderdaad, of is dit een oud verhaal?"

Alarmbellen

Volgens Gillissen is het soms best lastig om te checken of iets echt klopt. "Als er bijvoorbeeld nieuws over Kameroen is, is dat niet zo gemakkelijk. Een tijdje geleden kregen wij een bericht binnen waar in stond dat er in het Midden-Oosten 4 christenen waren vermoord. Dan gaan bij ons de alarmbellen af: er worden geen namen genoemd en geen land. De feiten die je kunt checken blijven achterwegen: dit nieuws klopt dus niet."

Betrouwbaarheid 

"We willen snel zijn, maar zorgvuldigheid en betrouwbaarheid gaat boven alles. Wij als journalisten moeten checken. Natuurlijk voelen wij de spanning als we het nieuws moeten brengen, zeker als er al geruchten rondgaan. Maar we zoeken eerst uit hoe het zit. Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat het nieuws dat wij brengen klopt en geen gerucht is."

Je kunt hier het hele gesprek met Daniël Gillissen terugluisteren

Bron foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari