Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Tauren Wells Known
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Tauren Wells Known
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Tauren Wells Known
Luister

Jannica van Barneveld: God zei dat ik beter zou worden

williamenjannicamaandag 18 juni 2018 17:00

Het was een spannende tijd in april van dit jaar voor aanbiddingsleider Jannica van Barneveld en haar man William. Jannica had acuut een nieuwe lever nodig en gelukkig kwam die er ook. Twee maanden na de transplantatie gaat het goed met haar en merkt ze dat haar gezondheid vooruit gaat. Jannica ervoer sterk dat God tegen haar zei dat ze zieker zou worden, maar dat ze ook weer beter zou worden.

"Dat heb ik tegen William en anderen verteld, daar hebben ze veel hoop uit gehaald. Daardoor ging ik rustig alles in. Ik dacht: ik ben nu heel erg ziek, het is heel vervelend, maar het komt goed", vertelt Jannica maandag in gesprek met Marien Korterink. Toch was Jannica's man William soms het geloof in een goede afloop kwijt. "Ook omdat Jannica sterk het gevoel had gehad dat ze zieker en zieker zou worden, maar er beter uit zou komen. Ik dacht weleens: dat hebben we dan verkeerd begrepen. Je gaat toch wel twijfelen aan bepaalde dingen. Maar aan de andere kant heeft het me veel dichter bij God gebracht", vertelt William. "Het heeft mijn geloof versterkt, maar niet in dat dal."

Vooruitgang

Het gaat nu goed met Jannica. "Ik ben nu een maand thuis en ik merk dat ik elke week vooruit ga. Elke week kan ik weer iets meer: zelf douchen, mezelf aankleden, zelf eten klaarmaken. Dat maakt dat het leven langzaam weer wat normaler wordt. En medisch gezien gaat het ook best wel goed: de bloeduitslagen, de lever zit er nog steeds! Lichamelijk merk ik dat ik vooruit ga en daar ben ik heel blij mee. Het is heerlijk om thuis te zijn bij mijn eigen gezinnetje."

Geel

Het hele verhaal begon op het moment dat Jannica begon aan een nieuwe baan, maar zich misselijk en ziek voelde. "Thuis stond ik in de tuin toen de buurvrouw zei: je ziet een beetje geel. Ik ben toen in de spiegel gaan kijken en zag dat mijn oogwit geel was en dat mijn huid een beetje geliger was geworden", vertelt Jannica. Haar huisarts verwees haar door naar het ziekenhuis in Ede, waarna ze naar Rotterdam werd overgebracht.

Ondertussen werd Jannica suffer en suffer, omdat haar lever de stoffen niet meer kon omzetten. "Er komt ammoniak in je lichaam en je hoofd. Ik sliep alleen maar, ik vergat de namen van de mensen om me heen. Ik kon niet meer lopen, ik kon niet meer naar de wc. Ik werd steeds zieker."

Nachtmerrie

Midden in het hele proces belandde Jannica in een delier, een nachtmerrie. "Dat was echt heel donker. Ik had het gevoel dat ik opgesloten zat, dat ik iedereen wel hoorde, maar dat niemand me eruit kon halen. Dat was een hele vreselijke realiteit voor mij. Achteraf hoorde ik dat mensen gebeden hadden en dat ze ervoeren dat God dicht bij me was en dat er engelen om mijn bed stonden. Maar ik was teleurgesteld in God, ik heb die engelen nergens gezien. Dit was wel het moment dat het heel prettig was geweest. Ik heb me heel alleen en angstig gevoeld", vertelt Jannica.

Storm van het leven

Jannica dacht veel na over de vraag: waarom overkomt mij dit nou? "Mijn antwoord is: waarom zou het mij niet overkomen en anderen wel? En dat besef ik door dit mee te maken, dat God door me heen iets wil doen voor andere mensen die zich eenzaam kunnen voelen in ziekte, of mensen die veel pijn ervaren of te horen krijgen dat ze niet meer lang te leven hebben. Als worshipleader zei ik vaak: in elke storm van ons leven mogen we op God blijven vertrouwen. Nu ik zelf deze storm heb meegemaakt, besef ik hoe moeilijk dat kan zijn. Hoe moeilijk het is om in een duistere periode te blijven zeggen: ik vertrouw God wel, het komt wel goed. Het heeft een andere lading gekregen. Ik hoop dat ik in mijn leiderschap, in hoe ik omga met andere mensen, dat ik daar nog meer steun en inlevingsvermogen mag geven."

Donorschap

"Ik dacht altijd: ik wil later zeker andere mensen redden met mijn organen, als dat kan. Maar ik ben altijd een beetje lui geweest om dat niet in te vullen. Ik heb er niet echt aan gedacht, niet mee beziggeweest. Ik ben überhaupt niet beziggeweest met de gedachte dat je ooit dood kunt gaan", vertelt Jannica. "Ik geloof zelf dat we onze organen niet meenemen naar de hemel, dus waarom dan niet iemand anders daar mee redden. Ik ben er zelf enorm door gered. Ik ben er ontzettend dankbaar voor, voor de familie en de persoon waarvan ik nu een lever heb gehad."

Het hele gesprek met William en Jannica van Barneveld kun je hier beluisteren.

Beeld: Marien Korterink / Groot Nieuws Radio

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari