Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christelijk Regiokoor Adonai Zie Ik Sterren Aan De Hemel Staan
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christelijk Regiokoor Adonai Zie Ik Sterren Aan De Hemel Staan
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christelijk Regiokoor Adonai Zie Ik Sterren Aan De Hemel Staan
Luister

"Betrokkenheid op vluchtelingen neemt af"

refugee_unsplashwoensdag 20 juni 2018 08:55

Wereldwijd zijn er 68 miljoen mensen op de vlucht voor armoede, geweld en vervolging. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, meldt dat woensdag op Wereldvluchtelingendag. Arco van Wessel van hulporganisatie ZOA stelt dat de betrokkenheid op vluchtelingen is afgenomen sinds 2015, toen veel kerken en christenen betrokken waren op hen.

Wir schaffen das

Ook in de verslaggeving rondom de vluchtelingenproblematiek merkt Van Wessel dat het vaak gaat over economische vluchtelingen en niet meer over vluchtelingen. "Ook de hele kwestie over het sluiten van de buitengrens van Europa betekent dat we de vluchtelingen ver bij ons vandaan houden en niet zo'n betrokkneheid meer hebben als in 2015, toen Merkel nog de uitspraak 'wir schaffen das' deed. Je zag toen dat kerken bereid waren om te helpen, dat veel mensen naar opvangcentra gingen om spullen te geven en gingen sporten met vluchtelingen. En nu zijn de vluchtelingen ver weg en is het thema ook ver weg", aldus Van Wessel woensdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Een complete stad op de vlucht

Het cijfer dan: 68 miljoen vluchtelingen. "Dat is heel erg veel", vindt Van Wessel. "Dat is het belangrijkste dat we moeten benadrukken vandaag: dat er bijna 70 miljoen mensen op de vlucht zijn voor geweld en vervolging, dat is verschrikkelijk. (...) Per dag komen er 44.000 vluchtelingen bij. Dat is gewoon de hele bevolking van Wageningen en zelfs iets meer. Als je dat voor je ziet, een complete stad aan mensen die moet vertrekken vanwege geweld en vervolging."

Dagbesteding

Toen hij onlangs nog in één van de buurlanden van Syrië was, hoorde hij in hun verhalen soms het gebrek aan hoop en uitzicht. "Dan zijn we blij dat we als organisatie mensen heel concreet kunnen helpen."

ZOA is onder andere actief in Afrika en in het Midden-Oosten. "We zitten in landen als Jemen, Irak, buurlanden van Syrië, we zijn ook bezig met de registratie in Syrië. Wat we doen is in de eerste plaats zorgen voor huisvesting. Mensen die de grens over komen, moeten een tent of huis hebben om te kunnen wonen. We moeten soms eten uitdelen en vervolgens helpen om de mensen een zinvolle dagbesteding te geven, zodat ze zelf voor hun eigen inkomsten kunnen zorgen. Dat is iets waar ZOA goed in is, maar wat ook heel uitdagend is."

Deel 1 van het gesprek kun je hier terugluisteren.

Deel 2 van het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari