Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Maurice van Dijk: 'Goede punten verbeteren, dan worden mindere punten ook beter’

maurice van dijkzondag 17 juni 2018 19:55

"Het belangrijkste was dat mijn docent – op dat moment Leo Torn – in mij geloofde", antwoord trompettist Maurice van Dijk als hij in 't Heerlijk Loflied uitlegt wát het was in zijn éigen muziekles, dat hij zich ook graag op lesgeven wilde richten. "Mijn docent benoemde mijn goede punten en zei: 'als we die punten nóg beter maken, dan worden de mindere punten vanzelf ook beter'."

"We zijn altijd met muziek bezig geweest en een stuk minder met de techniek en de theorie. Af en toe kwam dat er spelenderwijs wel tussen, maar hij was vooral heel motiverend. We gingen het hele land door op solistenconcoursen en dan begeleidde hij me op piano. Het was nooit teveel."

In de uitzending deelt Van Dijk ons zijn herinneringen over de rol van muziek thuis, vertelt hij over het geduld dat je moet hebben voordat je écht een beetje geluid uit een trompet krijgt, komt uiteraard door Duo van Dijk ter spraken én verklapt de trompettist dat hij met een nieuwe project bezig is.

Het hele gesprek met Maurice van Dijk kun je hier terugluisteren.

In de rubriek ‘De Muziekstandaard’ beschrijft dirigent Peter Burger een gedeelte uit ‘Requiem For My Friend’ van Zbigniew Preisner.

Burger: "Preizner is een Poolse componist die veel filmmuziek schreef en heel goed bevriend was met een Poolse regisseur. Toen die vriend overleed, heeft Preizner een Requiem geschreven en aan die vriend opgedragen. In het Lacrimosa – over de dag van het oordeel – schreef hij: ‘Treurig die dag, wanneer uit de as zal opstaan, een schuldig te veroordelen man. Heer, heb medelijden met hem. Jezus, gun hem de eeuwige rust!’ Muzikaal is dat stuk zó mooi, ik heb het zó vaak gedraaid. Ik zie het vooral ook als een schreeuw van de componist naar zijn overleden vriend. Een prachtig stuk!"

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2018

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari