Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Ben Kostwinder helpt Nepalese koffieboeren

koffieboondonderdag 21 juni 2018 13:30

Het zwarte goud, zo wordt koffie ook wel genoemd. Ben Kostwinder nam zelfs voor de koffie ontslag bij EO Metterdaad. Hij helpt nu Nepalese koffieboeren om meer werkgelegenheid te creëren. Vanwege de werkloosheid trekken veel mannen naar het Midden-Oosten om te werken. "Dat is een drama voor gezinnen, maar ook voor henzelf. We proberen jonge Nepalezen in Nepal te houden."

Werkgelegenheid

Ben Kostwinder was eindverantwoordelijk voor de projecten bij EO Metterdaad toen hij een bezoek bracht aan Nepal om te praten met lokale partners over de verdeling van geld. Er was net een aardbeving geweest in het land en Nederlanders hadden 1,8 mijoen euro gedoneerd voor de wederopbouw. "Toen we daar waren, kwam ik erachter dat er nog een ander groot probleem is in Nepal: de werkgelegenheid", vertelt Ben donderdag in Sandwich op Groot Nieuws Radio.

"Dit bezoek heeft ertoe geleid dat we uiteindelijk hebben gezegd: we gaan daar aan de slag om werkgelegenheid te scheppen. En dat zijn we gaan doen met koffie. Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met het verbouwen van koffie samen met de boeren." Het klimaat, de hoogte en de regen maken Nepal tot een ideaal land om koffie te verbouwen.

Aroma's

De Nepalese koffie staat nog niet enorm op de kaart, maar Ben Kostwinder zegt dat de potentie enorm is. "Van de bes naar jouw kopje koffie, daar zitten nog heel veel stappen tussen. Dat heeft alles te maken met goede kwaliteit. Zover waren ze nog niet, want het is toch een ontwikkelingsland. Daar helpen we ze bij." De Nepalese koffie is volgens Ben "een milde koffie, romig van smaak en een volle koffie. En je proeft allerlei verschillende aroma's, maar dat is heel moeilijk uit te leggen."

Het gesprek met Ben Kostwinder kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Stichting Werk in Nepal

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari