Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"In Amsterdam is de kerk een plek van ontmoeting"

Westerkerkvrijdag 22 juni 2018 09:23

Donderdagavond was de tweede editie van De Staat Van God in de Westerkerk in Amsterdam. Daar werd besproken welke plek religie kan innemen in de stad. Want bestaat religie daar eigenlijk nog wel? Theoloog Johannes van den Akker woont in Amsterdam en vertelt welke veranderingen hij ziet: "Religie is hier nog steeds te vinden, maar het is niet meer zo zichtbaar als het vroeger was."

"Ik groeide op in een klein dorp in Groningen, Roodeschool. Daar was de kerk de club waar je bij hoorde en dat was niet per se een keuze. In een stad heb je wel een keuze daarover, niet alleen op kerkelijk vlak maar ook op het gebied van cultuur, inspiratie en verdieping. Dat is voor mij wel een groot verschil. In Amsterdam Zuidoost zijn er 200 kerken, maar die zie ik echt niet als ik door mijn gedeelte van de stad fiets."

Respecteren

Johannes maakte de stap van wonen in een klein dorp naar leven in de grote stad. Heeft dat ook invloed gehad op zijn persoonlijke geloof? "Dat heeft het zeker. Ik ben liberaler geworden. Er wonen hier zoveel verschillende mensen, en iedereen gelooft wel ergens in. Je moet elkaar dan respecteren en elkaar niet bevechten."

Gezonde stad

"In Amsterdam moet je de kerk opzoeken. Je komt elkaar niet tegen, dus je moet het echt in je agenda plannen. In een dorp zie je elkaar vaker, maar hier gaan mensen er toch heel anders mee om. In de grote stad is een plek voor ontmoeting en het vertragen van je pas erg belangrijk. Het zorgt voor een goede en gezonde stad, waar de bewoners kunnen reflecteren en hun geloof kunnen vormgeven."

Je kunt het hele gesprek met Johannes van den Akker hier terugluisteren:

Bron foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari