Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

GZB trekt zendingswerkers Nicaragua terug

lindhoutmaandag 25 juni 2018 11:05

In Nicaragua zijn sinds april al 170 doden en 1500 gewonden gevallen. De inwoners protesteren tegen president Ortega nadat hij geplande verhogingen van de sociale bijdrage doorvoerde. De Gereformeerde Zendingsbond voelt zich nu genoodzaakt om hun diaconaal werkers weg te halen uit het land. John en Marjan Lindhout en hun dochter Sophie moesten noodgedwongen vertrekken.

"Sinds de heftige protesten in april hadden wij dagelijks contact met het kantoor om de situatie te bespreken. De GZB krijgt veel informatie over hoe veilig het nog is voor ons vanuit de Europese Unie en diverse veiligheidsbedrijven. En toen is het besluit genomen: we moesten zo snel mogelijk weg."

Protesten

De situatie in Nicaragua is heftig: half april ontstonden er grootschalige kortingen op de pensioenen waardoor veel mensen de straat op gingen. Die protesten werden met harde hand de kop in gedrukt. John: "Je ziet dat de grenzen dichtgaan en dat de luchthavens slecht bereikbaar zijn. We moesten weg zolang het nog kon."

Achterblijven

"Het was een vreemde situatie om zo plotseling te vertrekken. Een aantal mensen zeiden tegen ons: als wij weg konden deden wij dat ook. Ik heb zelf niet het gevoel dat ik de mensen in de steek laat. Wij zijn buitenlanders en je weet dat dit kan gebeuren. Ik vind het wel moeilijk dat wij kunnen vertrekken en dat de mensen daar achterblijven." 

Bidden

John Lindhout bidt elke dag voor het leiderschap in het land. "De mensen in Nicaragua hebben zo weinig vrijheid. Zo is de grondwet gewijzigd, zodat de president nog een derde termijn kan regeren. Als diaconaal werker voelt het niet goed om nu weer in Nederland te zijn. Eind juli hopen we weer terug te gaan, om zo de mensen daar te kunnen helpen." 

Je kunt hier het hele gesprek met John Lindhout terugluisteren: 

Bron foto: Website GZB 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari