Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

"Laten wij het licht brengen, ook op de kermis"

amusement-park-blue-sky-bottom-view-784727dinsdag 26 juni 2018 09:23

Het is zomer, dus er zijn de aankomende periode door het hele land kermissen. Botsauto's, knuffels winnen en suikerspinnen: we kennen het allemaal wel. Maar wist je dat de kermis een link heeft met de kerk? Schrijver en spreker Henk Rothuizen vertelde in De Nieuwe Morgen over hoe hij deze combinatie zou willen zien.

"De kermis komt inderdaad van kerkmis. Het begon vroeger met een mis in de kerk en daarna gingen ze naar de kermis. Tegenwoordig lijken het wel twee uitersten. De kerk ging zich steeds meer afschermen voor het normale leven, terwijl de kerk zo bij het leven hoort. We hebben de kerk heilig verklaard en alles daarbuiten is onheilig. Maar dat staat niet in de Bijbel." 

Maatschappelijk 

"Ik ben een groot voorstander van kerk zijn in de wereld. In de katholieke wereld zie je dat die vermenging veel helderder is, carnaval begint daar ook met een carnavalsmis. Maar de kerk verliest zijn plek en dat vind ik heel jammer. We moeten veel meer het maatschappelijke leven in de kerk trekken."

Licht brengen

Volgens Rothuizen ligt er voor de kerk een taak om de kermis te heiligen. "Laten wij het licht van de Heer brengen, ook op de kermis. Net als de pater, die loopt rond op de kermis en daar wordt een gesprek mee gevoerd. Dat is zijn roeping. Wees je als christen ook bewust dat ook jij het koninkrijk van God vertegenwoordigd. En laat de Heilige Geest je maar leiden."  

Je kunt hier het gesprek met Henk Rothuizen terugluisteren:

Bron foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari