Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Sietze de Vries (Orgel, Samenzang vanuit Martinikerk Groningen) Psalm 100 (Samenzang)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Sietze de Vries (Orgel, Samenzang vanuit Martinikerk Groningen) Psalm 100 (Samenzang)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Sietze de Vries (Orgel, Samenzang vanuit Martinikerk Groningen) Psalm 100 (Samenzang)
Luister

Winnaar Erdogan krijgt ongekend veel macht

Erdogandinsdag 26 juni 2018 11:28

De Turkse kiesraad heeft president Erdogan maandag uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen met meer dan de helft van de stemmen. En dat betekent dat hij opnieuw voor 5 jaar het ambt mag bekleden. Journalist Ans Boersma is in Turkije en vertelde in De Dag Van Vandaag over de sfeer in het land en hoe de belangrijke verkiezingsdag is verlopen.

"Verkiezingscampagnes zijn altijd een feest in Turkije. Er is veel muziek en mensen die folders uitdelen. Alles is altijd al politiek in Turkije, maar rond de verkiezingen helemaal. Alle partijen hebben campagnesbusjes en gaan de hele dag met grote speakers door de stad heen. Het is eigenlijk een feest." 

Turkse cultuur

Volgens Boersma zijn de verkiezingen rustig verlopen. "Het is een familiedag, waar veel mensen bij elkaar komen en 's avonds voor de teleivisie de uitslag bekijken. En na de uitslag gingen veel Turken de auto in om te toeteren, want dat is voor hen een manier om de emoties te uiten. Het is onderdeel van de Turkse cultuur." 

Waarnemers

De berichten dat de verkiezingen gemanipuleerd zouden zijn veranderen niet veel aan de verkiezingsuitslag. "Door het hele land zijn waarnemers geweest om het proces in de gaten te houden. De meldingen die er zijn worden onderzocht, maar dat ging niet over fraude op grote schaal."  

Meer macht

President Erdogan krijgt nu veel meer macht. Zo kan hij bijvoorbeeld nieuwe wetten voorschrijven en het parlement ontbinden. En hij stelt zelf de nationale begroting op. "Negentig procent van de Turkse media is in de handen van de overheid. Er zijn journalisten die gevangen zitten. Al die gevolgen zijn van de staatsgreep in Turkije,  waar hij met harde hand op reageerde. Deze uitslag is een bevestiging van zijn macht." 

Je kunt hier het hele gesprek met Ans Boersma terugluisteren

Bron foto: Facebookpagina Erdogan

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari