Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

"Ik kan nu eindelijk mijn roots ontdekken"

rivelinodinsdag 26 juni 2018 14:49

Na anderhalf jaar campagne voeren is het eindelijk gelukt: vandaag worden de Surinaamse slavenregisters openbaar gemaakt. Voor veel Surinamers is het een eerste mogelijkheid om meer over hun roots te weten te komen. Rapper en jongerencoach Rivelino Rigters vertelde in Sandwich wat dit nieuws voor hem betekent.

"Toen ik het nieuws hoorde vond ik dat mooi en geweldig nieuws. Het bevat veel vitale informatie over mijn voorouders, en een flink aantal van hen was slaaf. Het is voor mij een kans om nog verder te duiken in dit onderwerp. Want waar liggen mijn roots? Ik kan nu verder zoeken dan alleen Suriname."

Zoeken

 Rivelino is altijd al veel bezig geweest met zijn achtergrond. "Veel slaven kregen de achternaam van de plantagehouder, waardoor we Nederlandse namen kregen. Maar daarvoor was het een andere naam uit Afrika. En als ik die naam weet, kan ik veel verder zoeken en terugkijken. Waar liggen de roots in Afrika en op welke plantage werkte ze? Daar kan ik dan achter komen." 

Wakker schudden

 In zijn nummers rapt hij ook veel over de slavernij. "Ik heb het nummer geschreven 'God is niet wit' om te praten over de rol van de kerk tijdens de slavernij. Ik wil mensen bewust maken van wat er in die periode heeft plaatsgevonden. Een dominee heeft bijvoorbeeld op grond van een Bijbeltekst de slavernij proberen goed te praten. Ik wil mensen bewust van maken van de slavernij en ze wakker schudden. En door het nummer heb ik op verschillende scholen mijn verhaal kunnen doen."

Je kunt hier het hele gesprek met Rivelino Rigters terugluisteren:

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari