Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Geweld in verscheurd Nigeria laait op

fulani-herdsmendonderdag 28 juni 2018 10:00

Het geweld tussen islamitische nomaden en christelijke boerengemeenschappen in Nigeria laait op. In dit weekeinde zijn 86 mensen om het leven gekomen. De staat Plateau is al vaker het toneel van geweld tussen de twee groepen. Is er een oplossing voor dit verscheurde land? Richard Groenenboom van Stichting De Ondergrondse Kerk vertelt erover in De Nieuwe Morgen.

"Het is een conflict dat al vele jaren speelt en regelmatig oplaait. De islamitische herders van de Fulani-clan en de christelijke boeren hebben vaak conflicten, en gaan over het gebruik van het land. De herders gaan met hun vee over het land van de boeren, waardoor hun hele grond wordt kaalgevreten. Dat leidt tot frustatie van beide kanten. Het begint dus klein, maar eindigt in massamoorden zoals we afgelopen weekend hebben gezien."

Religieuze aanval

De mensen van Stichting De Ondergrondse Kerk zitten dichtbij de conflicten. "Wij krijgen de heftige verhalen van de begrafenissen en de noodtoestand allemaal te horen. Het is tegelijkertijd een complex verhaal. Zo zijn er christelijke jeugdgroepen die wraak nemen op de herders, en zo zijn er afgelopen maanden ook verschillende kerken in brand gestoken. Het eindigt altijd met een religieuze aanval."

Geweld

Volgens Groenenboom speelt het mee dat de Fulani-herders steeds verder trekken richting het zuiden. Dit komt door klimaatverandering en de droogte, en door geweld van tereurgroep Boko Haram. "Ze zijn nog minder machtig geworden, maar niet minder gevaarlijk. Er vallen nog steeds veel doden."

Falende overheid

"De Fulani problematiek wordt steeds erger, en de oplossing is ingewikkeld. Het land kampt met onderontwikkeling, werkeloosheid en vaak zijn mensen slecht opgeleid. Als je iets aan de problemen gaat doen kun je daar in investeren. De overheid faalt: er wordt al jaren over gepraat het antwoord is er nog steeds niet."

 Je kunt hier het gesprek met Richard Groenenboom terugluisteren: 

Bron foto: CIP

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari