Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Veteranendag is meer voor mij gaan leven"

veteranendagvrijdag 29 juni 2018 09:26

Deze zaterdag is het Veteranendag in Den Haag. In Nederland hebben we ruim 111.000 veteranen, en dit nationale evenement is een groot eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die zich inzetten voor een veilige wereld. Zo ook de 38-jarige Maartje van Spijker. Ze werd uitgezonden naar Irak en Afghanistan en vertelt wat deze dag voor haar betekent.

"Een jaar of twee geleden kwam ik echt in aanraking met Veteranendag. Voorheen ging ik er niet naar toe, want ik had er geen behoefte aan. Maar de eerste keer maakte het indruk: dan realiseer je je dat je geen standaard beroep hebt gehad. Ik denk dat het heel goed is dat veteranen de ruimte krijgen om hun verhalen te vertellen."

Witte anjer

"De sfeer is tweeledig. Het is een grote reünie, zeker op het Malieveld. Op elke hoek kom je bekenden tegen. Wat mij ook opviel is dat veel mensen een witte anjer droegen, het symbool van erkenning en waardering voor alle veteranen. Dat is indrukwekkend. Het voelt echt als een eerbetoon en een blijk van waardering. Ik was destijds twee jaar de dienst uit, en het brengt het gevoel terug van je uitzendingen."

Veilige wereld

Maartje voelt zich door de Veteranendag gewaardeerd. "Veteranen blijven een bijzondere categorie. Je bent een instrument van de politiek, en je bent ver van huis in een vreemd land om je leven te wagen voor een betere en veilige wereld. Ik vind het belangrijk dat dat dit verteld wordt."

Je kunt hier het hele gesprek met Maartje van Spijker en Koos Sol (woordvoerder Stichting Nederlandse Veteranendag) terugluisteren:  

Bron foto: Veteranendag.nl 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari