Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chr. Regionaal Koor 'New Voices' & 'Oriolus' Grote Koning, Vredevorst
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chr. Regionaal Koor 'New Voices' & 'Oriolus' Grote Koning, Vredevorst
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chr. Regionaal Koor 'New Voices' & 'Oriolus' Grote Koning, Vredevorst
Luister

"Christendom bindende factor van Europa"

kerkmaandag 02 juli 2018 11:05

Deze week vindt er een congres plaats over christelijke archeologie. Tijdens dit congres presenteren wetenschappers de nieuwste bevindingen over onderzoek naar overblijfselen uit de eerste eeuwen van het christendom. De universiteiten van Nijmegen en Utrecht hebben dit jaar de eer, en hoogleraar Sible de Blaauw vertelt over de nieuwste ontdekkingen.

"Vijf jaar geleden werd het in Rome georganiseerd en wij hebben toen de opdracht gekregen om het te organiseren. Het is een bijzonder congres, waar internationaal de nieuwste vondsten worden uitgewisseld en waar we met elkaar reflecteren op het vak van archeologie en vroeg-christelijke kunst en objecten."

Bijzondere gebouwen

"Archeologie vertelt een verhaal die niet uit tekst komen. Het is echt een vak dat zich echt richt op zichtbare dingen die er geweest zijn. De beeldende kunst en voorstellingen zijn in de christelijke cultuur erg belangrijk. Het zijn vaak ruïnes, maar er is voldoende materiaal om te reconstrueren dat het heel bijzondere gebouwen zijn geweest."

Eigen karakter

Volgens De Blaauw wordt er nu veel onderzoek gedaan op de Balkanlanden, zoals Servië en Kroatië. "De landen in de balkan moeten na de communistische tijd hun eigen identiteit vinden. Het christendom maakt een belangrijk deel uit van die nationale identiteiten. Ze willen dat het christendom zo vroeg mogelijk terug gevonden kan worden, om zo hun eigen karakter te kunnen onderstrepen."

Bindende factor

 "Het christendom is vroeger de bindende kracht geweest in Europa. Over het hele mediterrane gebied en de Slavische landen, en ook Noord-Europa. We krijgen nu een breder beeld van de ontwikkeling van het christendom, en er ontstaat een behoefte om het toegankelijk te maken voor het publiek. Om zo die bindende factor van het christendom te onderstrepen voor het grote publiek." 

Je kunt hier het hele gesprek met Sible de Blaauw terugluisteren

Bron foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari