Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Extreme droogte houdt voorlopig aan

Droogtedinsdag 03 juli 2018 10:29

Akkerbouwers merken het aan hun gewassen en ook de tuin heeft het zwaar: de droogte die al wekenlang aanhoudt. Waterbedrijven roepen op om zuinig aan te doen met water. Arnold van Vliet is bioloog aan de Wageningen Universiteit en ziet in de toekomst veel meer van dit soort droge zomers. "Het aantal tropische nachten en dagen gaan echt verdubbelen. En de tekorten lopen nu flink op."

"We zitten volop in een droge zomer. Dat het zo warm is begint echt te wennen. Het begon in april en het is eigenlijk niet gestopt. Je ziet nu dat in het midden, oosten en zuiden van het land ontzettend weinig water is gevallen. Het is nu sterk af te raden om de tuin te sproeien: we gebruiken veel te veel water met z'n allen. Zet bijvoorbeeld eerder een regenton in de tuin, die je dan bij droogte kunt gebruiken."

Warme dagen

Volgens Van Vliet is dit nog maar het begin. "De hoeveelheid warme dagen gaan in de aankomende vijftig jaar naar veertig dagen per jaar. De ouderen zijn het meest kwetsbaar voor de warmte, omdat de vochtbalans in gevaar komt. En daar kun je flinke klachten van krijgen." 

Aanpassingen

"We kunnen er ook een positieve draai aangeven en gebruik maken van de droge weersituaties. Het is belangrijk dat je zelf kijkt waar je last van hebt thuis, op kantoor en op scholen. En wat als het nog extremer wordt? Onderneem actie, we zijn slim genoeg. Het vraagt natuurlijk wel aanpassingen. Het kan slim zijn om verkoelende effecten op scholen aan te brengen. En niet teveel stenen in de tuin, dat houdt veel te veel warmte vast."

 Je kunt hier het hele gesprek met Arnold van Vliet terugluisteren

Bron foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari