Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Japanse kerken op Werelderfgoedlijst

ourakathedraalwoensdag 04 juli 2018 11:03

De Ourakathedraal is één van de twaalf verborgen christelijke locaties in de regio Nagasaki die uitgeroepen zijn tot Unesco Werelderfgoed. Eline de Boo was twaalf jaar lang zendeling in Japan en vertelt waarom het zo bijzonder is dat deze plekken nu behoren tot de prestigieuze lijst. "Honderden jaren was het christendom verboden. En nog steeds worden gelovigen met argusogen bekeken."

"In het westen van Japan is het christendom meegekomen met de Portugezen. Dit was halverwege de zestiende eeuw. Binnen tientallen jaren waren naar schatting 3000 japanners bekeerd tot het christendom. Er werden kerkjes gebouwd, maar al snel werd dit door de keizer de kop in gedrukt. Het christendom werd verboden en alle zendelingen werden verbannen." 

Argusogen

Volgens Eline de Boo kent bijna elke Japanner de geschiedenis van het christendom. "Veel japanners zien christenen als extreme mensen waar ze geïntimideerd door raken. Dat komt omdat ze het christendom associëren met sektes. Dat het zo sterk iets van je hart is waar je alles voor zou geven, ze vinden het iets engs hebben. Christenen worden vandaag de dag nog steeds met argusogen bekeken."

Toeristen

"Het is bijzonder dat Japan dit voordraagt om erkend te worden als Unesco Werelderfgoed, en dat ze benadrukken dat het om vervolgde christenen gaat. Er speelt zeker een economisch belang mee, want er komen veel toeristen op af. In het westen is de economische crisis nog steeds niet opgelost."

Gebed 

Zorgt dit nieuws ook voor meer begrip voor de christenen in Japan? Eline: "Japanse christenen vrezen eigenlijk voor het ergste. Ze vinden het mooi dat er aandacht is voor de geschiedenis, maar het gaat er voor hun niet makkelijker op worden. Ze vrezen dat de mensen hun niet zullen begrijpen. En ze vragen nadrukkelijk om gebed."

Je kunt hier het hele gesprek met Eline de Boo terugluisteren: 

Bron foto: visit.nagasaki.com 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari