Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Pascal van de Velde & Hugo van der Meij Nella Fantasia (Instrumentaal)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Pascal van de Velde & Hugo van der Meij Nella Fantasia (Instrumentaal)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Pascal van de Velde & Hugo van der Meij Nella Fantasia (Instrumentaal)
Luister

MAF Nederland viert 40-jarig bestaan

maf vliegtuigdonderdag 05 juli 2018 08:55

De Nederlandse tak van Mission Aviation Fellowship (MAF) viert komende zaterdag tijdens een open dag zijn veertigjarig bestaan. De zendingsorganisatie bereikt met 130 vliegtuigen mensen op de meest afgelegen plekken ter wereld met hulp en het evangelie. Oudgediende Jan Zwart schuift aan in De Nieuwe Morgen.

Al veertig jaar helpt de MAF, soms onder extreme omstandigheden, mensen op de uiteinden der aarde. "Je komt bij gemeenschappen die zó afgelegen wonen, dat zij eens per week een vliegtuig zien," vertelt Zwart. "Dan is het belangrijk dat je naast piloot bovenal mens bent."

Geen ruimte voor fouten

Jan Zwart wordt na een opleiding van zes jaar in 1979 samen met zijn vrouw en kind uitgezonden naar Colombia. In zijn boek Draagkracht beschrijft hij zijn avonturen: "In het begin vlogen wij nog zonder GPS," vertelt hij. "Dan verdwaalde je nog wel eens boven de boerenkool. Ik heb geen MAF-training gehad, maar ben opgeleid door een KLM-piloot. Die man was heel precies. Dat vond ik eerst wel pittig, maar later was ik hem dankbaar. Bij de MAF is geen ruimte om fouten te maken."

Door het oog van de naald

Motorstoring, gevaarlijke landingen op strips met te veel water en modderige landingsbanen tegen heuvels aan: "Het werk lijkt heel romantisch, wat het op sommige dagen ook wel is; maar je moet heel professioneel zijn. Je hebt te maken met moeilijke omstandigheden," aldus Zwart. Na een ernstig incident met ijsafzetting in de Andes (Ecuador) overweegt hij om te stoppen: "Toen ben ik door het oog van de naald gekropen. Ik vroeg op de korte golf (radio, red.) of mensen voor me wilden bidden. Mijn vrouw hoorde dat ook, want zij fungeerde als mijn verkeersleiding." 

Motorstoring

"Ik heb ook wel eens motorstoring gehad," vervolgt hij. "Dat er een cilinder uitviel en ik mijn instrumenten niet meer kon lezen. Die motor vliegt eraf of in de fik, dacht ik. Achter mij zaten een aantal jonge boeren die een week op training zouden gaan bij een Bijbelschool. Ze kregen gelijk een cursus bidden. Luidkeels riepen zij God aan."

Aankomende zaterdag geeft Jan, tijdens de open dag van de MAF, drie seminars. Wil je de open dag bezoeken? Geef je dan op via MAF.nl. Het boek 'Draagkracht' is daar tevens verkrijgbaar. De opbrengst gaat naar een nieuw MAF-vliegtuig voor Zuid-Sudan. 

Luister het gesprek met Jan Zwart terug.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari