Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

"Voor je het weet, heb je ruzie"

burenruzie-voorkomendonderdag 05 juli 2018 11:58

Barbecueluchten, tuinfeesten en spelende kinderen: hoe kun je voorkomen dat de verstandhouding met je buren omslaat en er burenruzie ontstaat? Bente London, directrice van buurtbemiddelingsbureau Beterburen, reageert in De Nieuwe Morgen op de stelling van de dag: 'Met mooi weer heb ik last van mijn buren'.

Geluidsoverlast

"Het grootste probleem is geluidsoverlast," vertelt London. "Daar heb je ook binnen last van en dat kun je niet uitzetten. Maar we zien bij de buurtbemiddeling verschillende soorten overlast, dus je kunt ook denken aan stank, rommel of een verstoorde relatie."

Vooroordelen

Volgens London kan de situatie snel escaleren: "We zien ruzies vooral bij mensen die elkaar niet goed kennen. Dan ontstaan er vooroordelen en gedachten als 'ze doen het expres'. Als je dat niet op tijd aangeeft bij de buren, Dat beeld wordt alleen maar erger als je het niet op tijd aangeeft bij de buren. Dan klop je net iets harder op het raam of verhef je je stem en voor je het weet, sta je als twee kijvende buren tegenover elkaar."

Leer elkaar kennen

"Het is dus belangrijk om overlast op tijd te melden. We zien vaak dat mensen te lang wachten en dingen over elkaar denken die helemaal niet waar zijn. Leer elkaar goed kennen, want een goede buur is beter dan een verre vriend. Het is daarbij belangrijk om te vertellen dat je, bijvoorbeeld, nachtdiensten draait of last hebt van migraine. Dan kunnen mensen daar rekening mee houden."

Luister het gesprek terug.

Foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari