Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Pat Barrett & Cory Asbury Build My Life
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Pat Barrett & Cory Asbury Build My Life
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Pat Barrett & Cory Asbury Build My Life
Luister

"Wie bij Jezus hoort en in Hem gelooft, is uitverkoren"

cross_unsplashmaandag 09 juli 2018 08:30

De uitverkiezing is een thema dat veel christenen kan bezighouden. Vooral onder reformatorische christenen kan het tot geloofstwijfel leiden: ben ik uitverkoren of niet? Zeven ambtsdragers uit de gereformeerde gezindte hebben nu een boekje geschreven over dit thema. "Wie bij Jezus hoort, wie in Hem gelooft door genade, is uitverkoren", vertelt ouderling Bart Bolier, een van de schrijvers van het boekje, maandag bij Groot Nieuws Radio.

Het is een thema dat Bart Bolier op verschillende plekken in de Bijbel tegenkomt. Bij Abraham, die door God werd opgezocht, bij het volk Israël, maar ook bij Jezus die in Bijbelboek Mattheüs zegt dat 'deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen zijn, maar aan kinderen is geopenbaard'.

Gestorven voor zijn volk

Bolier vindt dat de uitverkiezing niet geïnterpreteerd moet worden als een loterij, dat je geluk moet hebben om een uitverkorene te zijn. "De Bijbel spreekt heel duidelijk dat Jezus naar deze wereld is gekomen, dat Hij voor zijn volk zal sterven. Je kunt ook zeggen: Hij is voor alle mensen gestorven. Maar de reformatorische gedachte, en dat geloven we op grond van de Bijbel, is dat Hij voor zijn volk gestorven is, zoals Mattheüs 1 zegt: Hij zal zijn volk zaligmaken van hun zonden. (...) Niemand wordt geboren met het signaal of kenmerk: jij hoort er bij en jij niet. De Bijbel geeft ons ook geen aanleiding om in het zoeken van God daar rekening mee te houden of je bent uitverkoren of niet. We moeten bezig zijn met wat de Heere tegen ons zegt in zijn woord."

Kansloos

De Bijbel laat de uitverkiezing en een eigen verantwoordelijkheid naast elkaar bestaan, stelt Bolier. Is het dan niet dat God iedereen heeft uivterkoren en dat het aan ons is om ja of nee te zeggen? "Ik geloof niet dat het volgens de Bijbel is. Als je kijkt naar wat de Bijbel over ons zegt wie wij van onszelf zijn, dan zeggen we geen ja tegen God. En als we ja zeggen, dan is dat genade die Hij geeft. En we geloven dat die voortkomt uit de uitverkiezing. (...) Als er geen uitverkiezing was, dat wil dit boekje ook duidelijk maken, was het kansloos voor ons. Maar juist omdat God mensen heeft liefgehad zonder te kijken naar hoe slecht ze eigenlijk zijn, dat is de uitverkiezing."

Uitverkiezing geeft zekerheid

"Als je de Heere zoekt, mag je niet beginnen met de vraag: ik moet eerst weten of ik uitverkoren ben en dan ga ik wat doen", stelt Bolier. "Ik denk juist dat de uitverkiezing heel veel zekerheid geeft. Met al mijn zonden en gebreken moet ik altijd blijven twijfelen over de vraag: ben ik wel goed genoeg? De uitverkiezing betekent dat Hij ongeacht wie ik ben mij lief kan hebben en dat Hij daarvoor zijn zoon gegeven heeft in deze wereld."

Het hele gesprek met Bart Bolier kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari