Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

I Am They Tremble
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

I Am They Tremble
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

I Am They Tremble
Luister

"Geluk is te vinden in solidariteit en saamhorigheid"

michaelmagielsemaandag 09 juli 2018 08:15

Dat geld niet gelukkig maakt, klopt niet volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Want mensen in de hoogste inkomenscategorie geven het vaakst aan zeer gelukkig te zijn. Michael Magielse, predikbroeder bij de Dominicanen, bewijst dat je ook zonder geld gelukkig kunt zijn. Hij heeft zelfs een gelofte van armoede afgelegd.

Magielse neemt een voorbeeld aan Jezus, over wie geschreven staat dat hij zelfs geen steen had om zijn hoofd op te leggen. In de gemeenschap waarin hij leeft is al het bezit gemeenschappelijk. "Dat betekent dat we het geld dat we tot onze beschikking hebben, delen", vertelt hij maandagochtend bij Groot Nieuws Radio. "Dat betekent als ik iets wil hebben, dat een ander dat niet kan kopen, omdat je het geld maar een keer kunt uitgeven. Je neemt een bepaalde mate van soberheid in acht."

Nieuwe smartphone

"Ik ben heel gelukkig", vertelt Michael Magielse over het leven dat hij nu leeft, ook al moest hij bij intrede afstand doen van zijn grote appartement in Utrecht en al zijn bezittingen. Ook is Magielse nogal een gadgetfreak. Verlangt hij nooit naar een nieuwe smartphone? "Ik hou me bezig met nieuwe media, dat betekent dat ik daarvoor een smartphone nodig heb. Die krijg ik dus van de orde, van de gemeenschap. En als ik zelf andere leuke dingen wil, dan zal ik moeten sparen van het beetje zakgeld dat ik krijg. En soms krijg je wat cadeau van familie of vrienden."

Geluk in God

Als Magielse mensen ziet die geld over de balk smijten, vraagt hij zich af: word je daar nou echt gelukkig van? "Voor mij zit het geluk niet in materiële dingen, maar het zit met name in het leven dat ik leidt en de zoektocht in dit leven naar God. De grote Dominicaan, Thomas van Aquino, heeft gezegd: ieder mens is op zoek naar geluk en het geluk vinden wij in God. Voor veel mensen is dat een boodschap die vandaag de dag ver van ze af staat."

Saamhorigheid

"De kracht om het geluk te vinden zit denk ik in kleine dingen. In dingen die je met elkaar doet, in de solidariteit en saamhorigheid met elkaar. Ik denk dat daar vandaag de dag meer het geluk te vinden is dan in dure consumptieproducten."

Het hele gesprek met Michael Magielse kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Michael Magielse

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari