Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Paul Wilbur Praise Adonai
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Paul Wilbur Praise Adonai
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Paul Wilbur Praise Adonai
Luister

Wat de Tour de France ons leert over zonde en vergeving

tourdefrance_unsplashmaandag 09 juli 2018 16:55

De Tour de France is dit weekend van start gegaan. Drie weken lang worden etappes door Frankrijk gereden om uiteindelijk op 29 juli aan te komen op de Champs-Élysées in Parijs. Wielerfan en theoloog Frank Bosman schreef een boekje over de theologie van het wielrennen, want deze sport leert ons veel over zonde en vergeving, vertelt hij maandagmiddag op Groot Nieuws Radio.

Op tv krijg je er misschien weinig van mee, maar Frank Bosman kent verhalen over bidons gevuld met wijwater, fietsen die ingezegend worden en truien die naar een kapelletje van Maria worden gebracht als dank voor de overwinning. "Gisteren werd Tom Dumoulin geïnterviewd, die zei: het is dat ik seculier ben, maar ik zou bijna een kruisje slaan. Daar gaat het om, als je die eenzame renners ziet vechten tegen de elementen. Als moderne monniken die alle genoegens van deze wereld zich ontzeggen. Ze zijn gefocust op de eindsprint. Denk maar aan wat Paulus ons voorhoudt met die prachtige metafoor van de renner", vertelt Frank Bosman in De Dag Van Vandaag.

Opnieuw beginnen

Je hoort vaak negatieve verhalen over de Ronde van Frankrijk, als er bijvoorbeeld sprake is van dopinggebruik. "Het is niet het echte leven: er wordt aan de lopende band gefraudeerd, gerotzooid en gelogen. Mensen spelen op allerlei manieren vals. En die moeten daarvoor gestraft worden en dat worden ze ook. Soms wat te laat, maar de waarheid achterhaalt ze wel. En dan zie je ook weer de mogelijkheid als je voor een fout uitkomt, dat je ook weer opnieuw kunt beginnen. Dan kun je weer als wielrenner in het peloton mee gaan doen of je krijgt zelfs een mooi baantje als radio- of televisiecommentator."

Lessen van Jezus

"In het leven maken we voortdurend domme fouten, begaan we voortdurend zonde. Maar altijd is er weer de mogelijkheid om vergeving te krijgen en opnieuw te beginnen. Dat mensen een tweede kans krijgen. Zelfs iemand als Lance Armstrong, die toch wel een beetje het symbool is van alles wat er mis is in de moderne wielersport, ook hij krijgt weer een nieuwe kans. Het is een prachtige oproep voor ons christenen om naar onszelf te kijken. Zijn we instaat om de lessen van Jezus in praktijk te brengen?"

Froome of Dumoulin

Wie de Tour gaat winnen volgens Frank Bosman? "Ik denk die ene man met een F, ik zeg het heel zachtjes: Froome. Maar Tom Dumoulin gaat natuurlijk winnen!"

Het boek 'God heeft ook een fiets' van Frank Bosman kun je bestellen op Kameel.nl. Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari