Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Almatine Leene neemt afscheid als overdenker

almatineleenedonderdag 12 juli 2018 08:30

Een jaar lang hoorde je Almatine Leene op donderdagochtend in De Nieuwe Morgen met haar overdenkingen. Elke week maakte ze nieuwe overdenkingen vanuit Zuid-Afrika, waar ze predikant is in de Nederduitse Gereformeerde Kerk in Stellenbosch. Nu neemt ze afscheid van Groot Nieuws Radio, al blijft ze wel luisteren, vertelde ze in haar laatste overdenking.

Naast overdenker is Almatine dus predikant, maar ook docent, schrijver en moeder van jonge kinderen. "Het is wat lastig in mijn leven in te passen op dit moment. Je zit toch met de deadline elke week, die steeds weer heel snel terugkomt. Dat vraagt heel veel, meer dan ik zou willen", vertelt Almatine donderdag in De Nieuwe Morgen.

De allereerste overdenkingen van Almatine kwamen uit een luisterboek die ze een aantal jaar terug schreef. Daarna gingen haar overdenkingen over situaties uit het alledaagse leven: waar ze over preekt, nadenkt, schrijft en meemaakt. 

Zuid-Afrika

Veertien jaar geleden kwam Almatine terecht in Zuid-Afrika voor een stage. Ze ging er vervolgens doorstuderen, ze ontmoette haar liefde en ze kon aan het werk als predikant. Iets wat in haar eigen kerk, de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, niet kon. Hoe de positie van de vrouw in de kerk steeds weer ter discussie staat, raakt haar.

Leiding in de kerk

"Omdat het mijn eigen verhaal is, mijn eigen roeping, maar ook omdat ik zie en geloof dat het Gods bedoeling is dat we als mannen en vrouwen samenwerken op alle vlakken: in het gezin, maar ook in de kerk, maar ook op het ambtelijk vlak, op leidinggevend vlak. Vrouwen krijgen daarvoor de gaven van de Heilige Geest, die zijn niet gebonden aan man- of vrouwzijn. En daarom is het verdrietig als vrouwen die gaven niet kunnen uitleven als ze die van God krijgen."

Terug naar Nederland?

"We zijn geschapen naar het beeld van God, maar dat wordt niet zichtbaar in het leiding geven in de kerk. Dat raakt mij, dat raakt ook mijn Godsbeeld, hoe God ons heeft geschapen", vertelt Almatine. Inmiddels is het in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt wel mogelijk voor een vrouw om predikant te worden. "Ik sta er zeker voor open om terug naar Nederland te komen om daar als predikant aan de slag te gaan. Maar dat zijn altijd lange processen, dat gebeurt niet 1-2-3."

Het hele gesprek met Almatine Leene kun je hier terugluisteren.

Beeld: Faceboopagina Almatine Leene

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari