Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

"Orgel en combo in de kerk gaat goed samen"

orgel_unsplashmaandag 16 juli 2018 08:30

Het orgel levert in aan populariteit. Het is vaak een liefhebberij voor zestigplussers, terwijl er maar weinig jongeren te spotten zijn bij concerten, merkt organist Martin Mans. Hij heeft wel ideeën hoe het orgel nieuw leven ingeblazen kan worden. Ook het Haarlemse Orgelfestival wil kinderen opnieuw laten kennismaken met het instrument dat in veel kerken een hoofdrol speelt.

Orgel & slagwerk

Veel kerken maken naast het orgel ook plaats voor een piano of een combo in de kerkdienst, merkt ook organist Martin Mans. "Veel organisten willen dan ineens niet meer samenwerken met zo'n combo, terwijl het ontzettend leuk kan zijn", vertelt Mans bij Groot Nieuws Radio.

"Ik speelde laatst ergens, daar was ook een combo. Toen hebben we samen een stukje gedaan met orgel en slagwerk, dat was fantastisch. De mensen van het combo kwamen bij me: ik dacht dat het niet kon, qua stemming met zo'n oud kerkorgel, en ook de afstand tussen boven bij het orgel en het combo in het liturgisch centrum. Maar dat liep hartstikke leuk en hartstikke goed."

Improvisatie

Ook pleit Martin Mans voor diversiteit in orgelconcerten. "In elke plaats en elk vakantiegebied is wel een mooi kerkje waar deze zomer een concertserie is waar organisaten spelen. En als je die programma dan bekijkt, hoe knap en mooi het allemaal ook is, het is heel veel van hetzelfde. Programmeer ook eens iets nieuws, ga eens improviseren, speel iets wat kinderen aanspreekt", aldus Martin Mans.

Kracht

Wat gaan we missen als het orgel definitief plaats gaat maken voor een combo of band in de kerk? Martin Mans: "Ik woon vlak bij Gouda, bij de grote Sint-Janskerk. Als daar 's zondags duizend mensen ter kerke gaan en je gaat met een combo begeleiden in plaats met een orgel, dan ga je toch een beetje dat krachtige, dat imposante en dat statige missen."

Het hele gesprek met Martin Mans op Groot Nieuws Radio kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari