Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Irene Hollebrandse hielp half jaar mee op Lesbos

irenehollebrandsemaandag 06 augustus 2018 08:30

Zes maanden hielp journalist Irene Hollebrandse mee in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ze hielp bij een medische kliniek en op een school in het kamp. Terug in Nederland merkte ze dat veel mensen denken dat de vluchtelingencrisis wel over is, maar niets is minder waar. "Het is zo'n bizarre situatie, dat zoiets mogelijk is in Europa", vertelt ze bij Groot Nieuws Radio.

Alleen in juli al maakten ruim 2500 mensen de oversteek naar Lesbos, weet Irene Hollebrandse. In heel 2018 probeerden 36.000 mensen van Turkije naar Griekenland te bereiken. "Minder dan de helft is het gelukt", vertelt ze. "Ik vond het vooral heel schokkend, je bent in een kamp dat gemaakt is voor 2000 mensen, maar er lopen ruim 7000 mensen rond. Dat is al iets bizars. Voor de kliniek stonden tentjes omdat er nergens anders plek was. Het zijn mensen zoals jij en ik. Ik zag als het ware mijn zus met haar kinderen daar zitten, een jong gezin. En ik ontmoette daar journalisten. Ik ben zelf journalist, we hadden collega's kunnen zijn. Dat maakt het zo heftig, jij wel en ik niet."

Redden

Eerder was Irene Hollebrandse al mee met een reddingsmissie op de Middellandse Zee. "Twintig mijl uit de kust van Libië hebben we mensen van de rubberbootjes zonder zwemvesten moeten redden. Want zeker die oversteek van Libië naar Italië is onmogelijk. Als je er dan zo dicht met je neus bovenop hebt gestaan en de ellende hebt gezien, en ook het onrecht daar in ziet, dan denk je: daar moet ik iets mee." Vervolgens kreeg ze de kans om mee te helpen op Lesbos.

Documentaire

Irene maakt nu met een Amerikaanse journaliste een documentaire over de situatie op Lesbos. "Samen hadden we het idee: we kunnen als journalist hier niet weggaan zonder hier iets met ons vak mee te doen. We zien er veel te weinig over, er is geen eerlijke en volledige berichtgeving. (...) De Griekse autoriteiten doen er alles aan om het niet naar buiten te laten komen. Omdat we er al vijf maanden rondliepen, hadden we manieren om er binnen te komen. We zitten nu in het proces om fondsen bij elkaar te krijgen, te editten en het straks gedistribueerd te krijgen."

Het hele gesprek met Irene Hollebrandse kun je hier terugluisteren.

Beeld: Irene Hollebrandse

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari