Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

The Neal Morse Band Freedom Song
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

The Neal Morse Band Freedom Song
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

The Neal Morse Band Freedom Song
Luister

Wie doet voor wat het christelijke leven is?

praying_pexelsdinsdag 14 augustus 2018 08:30

Veel reformatorische jongeren leven in twee werelden en hebben moeite met een oprecht geloof. Deze woorden waren onlangs te lezen in een opinieartikel in het Reformatorisch Dagblad. Lydia van Ginkel van het jeugdwerkorganisatie LCJ reageert: "Als niemand het voordoet wat het christelijke leven is, dan kunnen woorden prachtig zijn, maar dan blijft de praktijk achter."

Kerkbank verslijten

Lydia van Ginkel denkt dat het niet alleen een probleem is onder reformatorische jongeren, maar ook onder andere kerkgangers van verschillende stromingen. "Hoeveel mensen zitten er niet in de kerk, die een kerkbank verslijten. Ze gaan elke zondag naar de kerk en vervolgens laten ze geen leven zien dat echt getuigd van Christus en het volgen van hem. En ja, dan leef je in twee werelden", vertelt ze bij Groot Nieuws Radio.

Belevingswereld

"We leven tegenwoordig in een open wereld, jongeren ervaren dat elke dag. Ze gaan naar de hogeschool, universiteit of werken op de bouw. Als de prediking dan ver af staat van hun belevingswereld, taalveld en eigenlijk hun hele dagelijkse leven, dan is het voor jongeren soms heel moeilijk de boodschap van de prediking concreet te maken voor hun eigen leven en om dat vervolgens in de praktijk te brengen", aldus Van Ginkel.

Leerstellingen

Jaco Pons, jeugdwerkadviseur bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, ziet tegelijkertijd ook een groeiende groep jongeren die juist heel serieus bezig zijn met geloof. "Hoe moet ik dan leven tot eer van de Heer, hoe kan ik dan voor Hem leven? Ik kom heel regelmatig jongeren tegen die juist zoeken naar praktische voorbeelden. Hoe moet dat dan?"

"We moeten niet bij leerstellingen blijven. We hebben het vaak over leer en leven. Maar hoe zien we de leer terug in de dagelijkse praktijk? Wat betekent deze leer voor ons dagelijks leven", vertelt Jaco Pons.

Hoe moet ik leven?

Wat dat betreft ligt er volgens Lydia van Ginkel een taak voor de oudere generatie "die het hen ook niet voordoet". "Heb je het de jongeren en je eigen kinderen echt voorgedaan: wat betekent het om de Here Jezus te volgen? Wat is het om christen te zijn? Vaak is er een onuitgesproken vraag bij jongeren: hoe moet ik leven? Dat herken ik echt: ze geven er niet altijd woorden aan, maar vaak is het de achterliggende vraag: hoe moet ik leven? Maar een antwoord is goed: ik zal het je voordoen. Als niemand voordoet wat het christelijke leven is, dan kunnen woorden prachtig zijn, dan kunnen preken prachtig zijn, maar dan blijft de praktijk achter."

Het hele gesprek met Lydia van Ginkel en Jaco Pons kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari