Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

"In sommige dorpen staat geen huis meer overeind"

lombokzoavrijdag 24 augustus 2018 09:20

Er heerst grote ontreddering op het Indonesische eiland Lombok. Zware aardbevingen hebben aan honderden mensen het leven gekost, en nog steeds wordt de omgeving geteisterd door bevingen. De verwachting is dat het nog jaren duurt totdat alle huizen weer zijn opgebouwd. We praten over deze noodsituatie met Hubrecht Smits van Trans World Radio en Jilke Tanis van ZOA.

"Een aardbeving is heel ingrijpend", vertelde Hubrecht Smits bij Groot Nieuws Radio. "Er zijn doden en gewonden gevallen, er is veel schade en de infrastructuur is kapot. De tweede beving, die eigenlijk net zo heftig was als de eerste, zorgt voor veel stress en onzekerheid bij de inwoners. TWR wil de mensen bereiken in de noodsituatie waar ze zich in bevinden. We maken uitzendingen speciaal voor mensen in Lombok, waar we ingaan op de specifieke situatie van de mensen en hoe ze het beste om kunnen gaan met angst en trauma's." 

Bemoediging

Tijdens de programma's wordt er daarnaast gesproken over medische zaken en overleven. Praktische tips dus. Smits: "Natuurlijk brengen we ook het evangelie van Jezus Christus. We krijgen van luisteraars terug dat ze er veel aan hebben. Dat we wat voor de mensen betekenen en dat ze bemoedigd worden door het woord van God." 

Dankbaar

Journalist Jilke Tanis van ZOA is op dit moment op het Indonesische eiland. "Ik zie hier een enorme verwoesting. Je komt langs dorpen waar geen huis meer overeind staat. Gisteren hebben we samen met een lokale partner 700 dekens uitgedeeld. De mensen zijn dankbaar, we hebben veel glimlachen gezien. Tegelijkertijd besef ik me dat als de media-aandacht stopt de mensen hier nog steeds in alle ellende zitten. En dat gaat waarschijnlijk nog jaren duren."

CAMA zending

Ook CAMA zending heeft afgelopen week een actie opgezet om de getroffen gebied te ondersteunen. CAMA is al vanaf 1937 actief op Lombok en heeft er zeven kerken gesticht. De kerken en zendelingen hebben het zwaar, maar proberen zo veel mogelijk in te zetten en bij te dragen aan de wederopbouw van het eiland. Meer informatie vind je hier.

Je kunt hier het gesprek met Hubrecht Smits en Jilke Tanis terugluisteren

Bron foto: ZOA

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari