Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lucy Grimble Keeper
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lucy Grimble Keeper
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Lucy Grimble Keeper
Luister

Klaas van der Kamp neemt afscheid van Raad van Kerken

klaasvanderkamp_raadvankerkenmaandag 27 augustus 2018 07:30

Tien jaar lang was Klaas van der Kamp algemeen secretaris van de Raad van Kerken. Deze week neemt hij afscheid van 'de Raad' om vervolgens als classis-predikant aan de slag te gaan in de Overijssel en Flevoland. Zijn afscheid aanstaande vrijdag is gekoppeld aan de kerkproeverij, een campagne waarin het verlangen van Van der Kamp zichtbaar wordt: kerken die samen optrekken.

De kerkproeverij is een weekend waarin gemeenteleden een gast kunnen meenemen naar hun eigen kerk. "De kerkproeverij is begonnen in de tijd toen ik bij de Raad mocht werken. We zijn begonnen toen er gesproken werd over hoe kerken naar buiten toe mensen kunnen aanspreken. Dit is echt een campagne waarin kerken het samen doen. Er zijn veel campagnes van afzonderlijke kerken waarin ze zichzelf heel erg profileren. En soms gaat dat zelfs ten kosten van anderen. Mijn God is dit en dit en dit, zeggen ze dan. En die definitie wijkt dan af van andere kerken. Maar bij de kerkproeverij ga je echt samen campagne voeren en proberen iets te doen aan de beeldvorming van kerken."

Vertrouwen

Van der Kamp pakt er het laatste CBS-rapport bij dat gaat over vertrouwen. "Als mensen hun vertrouwen moeten uitspreken in instanties, zie je dat kerken heel laag scoren. Dat komt ook door de mensen die lang niet in de kerk zijn geweest. En wat je niet kent: onbekend maakt onbemind. Daarom deze camapgne: mensen, neem nou een siemand mee naar de kerk, ga naast zo'n persoon zitten, leg uit wat er gebeurt. Dan krijgt alles weer een gezicht en merk je dat de drempel naar de kerk weer wat lager wordt."

Hart van de zaak

Als Klaas van der Kamp terugkijkt op zijn tien jaar bij de Raad van Kerken, is hij dankbaar voor het onderlinge vertrouwen maar ook dat er samen opgetrokken is naar de samenleving. "Het vertrouwen onderling dat ging eigenlijk heel vaak goed. Kijk naar de uitspraken die we hebben gedaan over de doop. Dat kerken de doop erkennen die in een andere kerk heeft plaatsgevonden. Maar ook bijvoorbeeld het gezamenlijk naar buiten treden over de laatste levensfase. Kerken weten elkaar te vinden als je praat over het hart van de zaak."

"Bij de laatste levensfase zit dat bijvoorbeeld in als je zegt: we moeten mensen ook in de laatste levensfase menselijk blijven beanderen en met mensen meegaan. En niet afscheid nemen voor dat er afscheid genomen had moeten worden. Als je het over het hart van de zaak hebt, blijken kerken samen te kunnen optrekken. Ook als het gaat over armoede en vluchtelingen, hebben we altijd unaniem een keuze gemaakt. Van vrijzinnig tot evangelisch, van rooms-katholiek tot protestants. Daar ben ik dankbaar voor."

Het hele gesprek met Klaas van de Kamp kun je hier terugluisteren.

Beeld: klaasvanderkamp.nl

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari