Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Hillsong None But Jesus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Hillsong None But Jesus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Hillsong None But Jesus
Luister

Tellen ouderen nog mee in de kerk?

oldmanchurch_unsplashwoensdag 29 augustus 2018 08:30

Ouderen tellen helemaal mee bij RTL4, waar afgelopen vrijdag het eerste seizoen van The Voice Senior van start ging. Ruim anderhalf miljoen mensen keken naar de eerste aflevering. Maar tellen ouderen ook nog mee in de kerk? Rob Hondsmerk van stichting Generatio: "Ik constateer dat we voor de zoveelste keer als kerk achter onze maatschappij aanlopen."

"Zo'n succes van The Voice Senior geeft aan dat ouderen vandaag de dag bij lange na nog niet uitgeteld zijn of niet meer meedoen. Daar kunnen we als kerk nog wat van leren", vertelt Hondsmerk woensdagochtend bij Groot Nieuwes Radio. "De Bijbel geeft aan dat we degene met grijze haren moeten eren. Dat betekent niet dat we ze op een podium moeten zetten, maar dat we naar ze moeten luisteren en gebruik moeten maken van hun levenswijsheid en de ervaring die ze hebben opgedaan."

Mentorrelatie

Hondsmerk merkt dat het lastig is om jonge en oudere mensen te betrekken in de kerk. "We weten vaak niet wat we er mee moeten met de oudere groep." Hij adviseert niet alleen een aanpassing in de liturgie, waar aandacht is voor zowel het kind als de oudere, maar ook in de activiteiten die worden georganiseerd. "Een ouderenuitje is hartstikke leuk, dat moet je ook zeker blijven doen, maar wat gebeurt er op wekelijkse termijn?"

"Daarbij denk ik ook: breng jongeren in contact met ouderen. Er zijn prachtige voorbeelden van kerken die dat doen. Die hebben een soort mentorrelatie tussen een oudere en een jongeren in de kerk. Moet je kijken wat voor geweldige relatie daar gebouwd wordt, die veel verder gaat dan alleen op zondagochtend."

Vernieuwing

Ook als het gaat om vernieuwingen in de kerk is het advies van Hondsmerk om te luisteren naar ouderen. "Die hebben alles meegemaakt, die zijn heus niet bang voor verandering. Dat denken we vaak: ouderen hebben geen idee meer van verandering. Maar juist omdat ze zoveel hebben meegemaakt, en ik denk dat dit Bijbels is, kunnen ze ons wijzen op mogelijkheden voor vernieuwing en verandering. En daar moet je gebruik van maken."

Het hele gesprek met Rob Hondsmerk kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari