Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

CHE trekt meer studenten ondanks leenstelsel

Harmen van Wijnen CHEdonderdag 30 augustus 2018 07:30

Het is drie jaar geleden toen het leenstelsel voor studenten werd ingevoerd. De basisbeurs werd afgeschaft en het geld dat nodig is voor de studie, moet geleend worden. Destijds werd beloofd dat er tegelijkertijd meer geld in het onderwijs zou worden geïnvesteerd. Nu blijkt dat er minder geld is uitgetrokken dan beloofd. Hoe aantrekkelijk is het nog om nu te gaan studeren?

Lange termijn

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) merkt ondanks het nieuwe leenstelsel dat er bijna 25 procent meer studenten van start gaan dan vorig jaar. Donderdag start op deze hogeschool het nieuwe schooljaar. "Jongeren willen toch studeren", vertelt Harmen van Wijnen, voorzitter van het College van Bestuur van de CHE, bij Groot Nieuws Radio. "En de financiële omstandigheden zijn met name effecten op lange termijn. Op korte termijn merk je dat minder."

Een punt van zorg is de kloof tussen jongeren die wel en niet gestudeerd hebben, een van de effecten van het nieuwe leenstelsel. "We moeten alles op alles zetten om hen te bgeleiden dat ze niet worden afgeschrikt door dit soort neveneffecten." De CHE maakt dat concreet door goede voorlichting te geven en studenten te begeleiden.

Een beetje extra geld

Waar is het extra beloofde geld voor het onderwijs gebleven? Van Wijnen: "Die verandering van studiebeurs naar leenstelsel is een paar jaar geleden doorgevoerd. Een aantal jaargangen hebben studenten daar last van, want pas dit jaar is voor het eerst een beetje geld vanuit het kabinet naar de onderwijssectoren gegaan. Dat wordt de komende jaren wel iets meer, maar er zijn een aantal jaargangen waar ze daar geen profijt van hebben gehad."

"Tegelijkertijd denk ik dat het onderwijs aantrekkelijk blijft en nog meer aantrekkelijker kan worden gemaakt doordat we alles op alles zetten met de middelen die we wel extra krijgen, om onderwijs aan te bieden dat echt op maat is voor studenten. Dat het gepersionaliseerd is en dicht bij de praktijk ligt waar ze voor worden opgeleid", aldus Van Wijnen. Hij wijst op ook het tekort aan leraren en werknemers in de gezondsheidszorg: banen waar de samenleving echt op zit te wachten.

Het hele gesprek met Harmen van Wijnen kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Christelijke Hogeschool Ede

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari