Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

I Am They Tremble
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

I Am They Tremble
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

I Am They Tremble
Luister

"Videogames perfect te gebruiken in godsdienstles"

gamecontroller_unsplashmaandag 03 september 2018 07:30

Hoe combineer je een godsdienstles op school met een game? Liesbeth Last, godsdienstlerares aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, gebruikt videogames als Horizon Zero Dawn in haar lessen. "Er komen veel nieuwe games uit die spelen met symboliek, met mysterie en religieuze thema's, zoals de strijd tussen goed en kwaad. En het gaat vaak over verlossing en streven naar het goede", vertelt Liesbeth bij Groot Nieuws Radio.

Het gebruik van games in haar lessen begon heel natuurlijk. "Ik ben zelf een gamer en naar gelang ik speelde, dacht ik: dit is perfect te gebruiken in mijn lessen. En dat heb ik ook gedaan, mijn leerlingen vinden dat wel leuk", vertelt Liesbeth Last. Ze zegt dat je als speler in videogames positie moet innemen: ben ik voor het goede of het kwade? "De verhaallijnen dagen je daartoe uit."

Call Of Duty

Ook denkt aan de hand van het spel Call Of Duty WWII met leerlingen na over het begrip 'rechtvaardige oorlog'. Dat is de vraag op welke gronden een oorlog of kruistocht ondernomen mag worden. "De geschiedenis van de rechtvaardige oorlog is vooral ook theologisch. Als je kijkt naar Thomas van Aquino, die heeft daar veel over gezegd. Op die manier kunnen we vanuit iets lichts, het blijft entertainment, raken aan een inhoudelijke impuls en wel degelijk serieuze onderwerpen bespreken in de les."

Geluk

Liesbeth Last speelt geen games in de klas. Wel laat ze beelden zien en video's van YouTube waarin commentaar geleverd wordt een game. Waar hoopt ze op: dat ze gaan nadenken over de zin van het leven of dat ze de game gaan spelen? "Alletwee, het liefst in een combinatie." Ze geeft ook advies. "Ik stel voor dat je geen games speelt waar je niet gelukkig van wordt. Zelf heb ik Fortnite gespeeld en ik vind het een frustrerend spel. Dat laat ik dan los, ik daar moeilijk mee omgaan. Dat is de beste tip die ik aan leerlingen kan geven: waar je je niet goed bij voelt, of waar je geen geluksgevoel van krijgt, daar moet je van afblijven. Ga niet mee met de hype."

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari