Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Hoopgevende conclusies in EU-rapport over godsdienstvrijheid

petervandalendinsdag 04 september 2018 08:30

In Brussel wordt dinsdag het jaarraport over de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging gepresenteerd. De conclusies zijn dit jaar hoopgevender dat voorgaande jaren. De sleutel daarvoor is samenwerking. "Als het lukt om verschillende groeperingen bij elkaar te brengen, als mensen elkaar leren kennen en samenwerken, dan verandert er iets", vertelt EU-parlementariër Peter van Dalen (CU).

Van Dalen is voorzitter van de intergroep voor de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging, de initiator van het rapport.

Myanmar

Samenwerking vindt onder andere plaats in Myanmar. "Daar is de vervolging van rohingya's nog steeds schandalig. Maar wat je dan ziet is dat een aantal hulpverleningsorganisaties van totaal verschillende geloven en invalshoeken hebben gezegd: wij gaan samenwerken, want het is zo afschuwelijk wat hier gebeurt. We overbruggen onze verschillen we zetten ons samen in voor verandering van de situatie", aldus Van Dalen bij Groot Nieuws Radio.

Nigeria

Een tweede voorbeeld komt uit Nigeria. "De situatie is daar al jaren dramatisch, maar je ziet nu toch dat een aantal groeperingen het zat is dat de conflicten maar voortduren. Daarom zijn een aantal moslimgroeperingen en christenen begonnen met het opzoeken van elkaar. Dus ook daar zie je een stukje verandering."

Europa

Maar ook in Europa zelf is een positieve ontwikkeling te zien. "Door ons werk is er nu sinds een jaar of twee een speciaal gezant voor de godsdienstvrijheid hier in Brussel bij de Europese Unie. Dat is meneer Jan Figel. Die is heel hard aan de slag gegaan om samen met ons overal verschillende gelovigen bij elkaar te brengen en te laten zien: je moet verschillen overbruggen. En zijn werk heeft zo'n effect dat nu ook andere landen, met name Denemarken en Engeland, sinds kort ook zo'n functionaris, een speciaal gezant, hebben aangesteld. Omdat je ziet dat het beter is om verschillen en mensen bij elkaar te brengen dan conflicten te laten voortduren."

Desastreus

De vrijheid van godsdienst staat nu echt op de kaart van het Europees Parlement, stelt Peter van Dalen. Maar nog altijd zijn er gebieden in de wereld die er in negatieve zin nog uitspringen. "Helaas zijn er tal van gebieden waar nog volop gewerkt moet worden. Met name de situatie in Pakistan blijft desastreus voor minderheden zoals christenen. Maar ook de situatie in Egypte waar kopten mensen die atheïst zijn voortdurend in de hoek zitten waar de klappen vallen. En ook China en Saoedi-Arabië. Helaas zijn er nog een aantal landen waar de sitautie nog steeds zeer triest is."

Het hele gesprek met Peter van Dalen kun je hier terugluisteren.

Beeld: ChristenUnie / Kjell Schipper

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari