Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christelijk Regiokoor Adonai Zie Ik Sterren Aan De Hemel Staan
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christelijk Regiokoor Adonai Zie Ik Sterren Aan De Hemel Staan
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christelijk Regiokoor Adonai Zie Ik Sterren Aan De Hemel Staan
Luister

"Onderwijs krachtig wapen tegen problemen"

school_pexelswoensdag 05 september 2018 07:55

Een hoge werkdruk, een tegenvallend salaris en te weinig mensen die het vak in gaan. Het basisonderwijs kampt met een negatief imago. Wie wil er nog leraar worden? Bij de Pabo van Hogeschool Windesheim in Zwolle zijn een kleine 300 studenten deze week van start gegaan, vertelt opleidingsmanager Bart-Jan Wolters. Zij moeten een zo aantrekkelijk mogelijke opleiding aantreffen.

Was het moeilijk om de studenten over te halen om te beginnen aan de Pabo? "Overhalen is niet de goede term", vertelt Wolters bij Groot Nieuws Radio. "Het gaat erom dat studenten intrinsiek gemotiveerd zijn om te kiezen voor deze opleiding. Wat we vooral doen is om de opleiding aantrekkelijk te maken, stevig te maken en studenten uit te dagen om het prachtige vak van leerkracht te gaan doen.

Krachtig wapen

De problemen in het werkveld schuift Bart-Jan Wolter zeker niet terzijde. "Ik denk dat er ontzettend veel meer geïnvesteerd moet worden in onderwijs, juist omdat het de basis is niet alleen voor kinderen, maar ook voor onze eigen toekomst." Maar ondanks alle zorgen, blijft het onderwijs een prachtig, vindt Wolters. "Wat ik hoor van studenten en alumni is dat zij het vak ontzettend mooi vinden omdat ze met kinderen werken. Het basisonderwijs is grondlegger voor de mens voor de toekomst, de maatschappij. (...) Zoals Nelson Mandela eens zei: onderwijs is het meest krachtige wapen tegen alle problemen in de wereld. Daarom zou je voor dit vak moeten kiezen."

Tekort

De grootste zorg die Wolters heeft is het tekort aan leerkrachten. "Als we kijken naar de verschillende scholen waar niet alle vacatures vervuld zijn, waar creatieve oplossingen verzonnen moeten worden om toch al die kinderen onderwijs te laten genieten, dan denk ik dat dit de allergrootste zorg is die er op dit moment is. Ook politiek wordt daar over nagedacht hoe dat op te lossen is. En dat is een ingewikkelde. Landelijk zien we gelukkig dat de pabo's aantrekken, dat er meer mensen kiezen voor onderwijs, maar dat is nog niet genoeg. Er moeten nog meer studenten richting het onderwijs."

Het hele gesprek met Bart-Jan Wolters kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari