Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Advies voor de kerk: stop met jeugddiensten

jeugddienst_unsplashdonderdag 06 september 2018 07:55

Het is een belangrijke vraag voor kerken: hoe betrek je jongeren bij de diensten? Een opvallend advies komt van Nelleke Plomp van de jongerenorganisatie van de Protestantse Kerk: stop met jeugddiensten. Ze deed onderzoek naar hoe jongeren van 15 tot 20 jaar zich betrokken kunnen voelen bij de preek. Haar conclusies presenteert ze volgende maand bij de studiebijeenkomst 'Jongeren en de preek'.

Maar... waarom stoppen met jeugddiensten? "Ik geloof van harte dat vieren iets is dat je met elkaar doet", vertelt Nelleke Plomp donderdag bij Groot Nieuws Radio. "In de Bijbel wordt een kerk vergeleken met een gezin. Een kerkdienst kun je zien als een maaltijd waar je als gezin aan tafel zit. Dat doe je met elkaar. Diensten die specifiek alleen voor jongeren zijn, ik geloof dat je dan een deel van de gemeente mist. Want je hoort gewoon bij elkaar."

Tutoyeren

"Stoppen met jeugddiensten betekent overigens niet dat je moet stoppen met het geven aan aandacht voor jongeren of het betrekken van jongeren bij de voorbereiding", voegt Nelleke Plomp er nog aan toe. Maar dat is niet alleen verantwoordelijkheid van de predikant, ook van de jongeren zelf, blijkt uit haar onderzoek. "Het begint met het verlangen van de predikant om de jongeren echt te zien en hen te willen aanspreken. De gemeente waar ik het onderzoek gedaan heb, in Sliedrecht, daar tutoyeert de predikant de gemeente: hij spreekt de gemeente met 'jij' aan. Dan voelen jongeren zich eerder aangesproken."

Gezien weten

En hoe zorg je dat de preek zowel aansprekend is voor een 15-jarige als een 20-jarige? Nelleke Plomp vertelt dat er ook verschil kan zijn tussen jongeren in dezelfde leeftijdscategorie. "De ene zegt: de preek mag best wel wat ingewikkelder, terwijl de andere zegt: ik vind het vaak veel te moeilijk. Daar komt de relatie weer om de hoek kijken. Als je weet welke jongeren je onder je gehoor hebt zitten, kun je zeggen: misschien is het ingewikkeld. Of dat je bij het maken van de preek al een bepaalde jongere voor ogen hebt. Jongeren verwachten ook niet dat elke preek helemaal op hun lijf geschreven is, maar dat ze zich wel gezien weten."

Jongelui

Nelleke Plomp: "Ik geloof dat het belangrijk is om jongeren te zien. Wat er dan precies uitrolt, en wat jongeren dan graag willen hoe ze aangesproken worden, dat zal in overleg met de jongeren moeten gebeuren. Speciaal aanspreken: ja, maar dat hoeft niet persé het geëikte jongelui-voorbeeld te zijn."

Het hele gesprek met Nelleke Plomp kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari