Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Point Of Grace What's He Gonna Say About Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Point Of Grace What's He Gonna Say About Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Point Of Grace What's He Gonna Say About Me
Luister

"In het Fries word je ziel dieper geraakt"

kerkvrijdag 07 september 2018 07:30

Uit onderzoek blijkt dat de Friese taal amper klinkt in de kerk. Vaak wordt er overgeschakeld naar het Nederlands. Volgens dominee Sytze Ypma van de protestantse gemeente Franeker is er een groeiend bewustzijn van het belang van het spreken van de eigen taal. "Bidden in het Fries komt voor mij dichterbij dan bidden in het Nederlands. Het is meer verstild."

 "In de kerk hier in Franeker komt het Fries af en toe terug in een gebed of een lied. Zo zingen wij het Onze Vader in het Fries. Dat vindt men een heel mooi moment.Tegelijkertijd wil ik niet dat anderen zich buitengesloten voelen. We bepleiten een soort tweetaligheid. En gelukkig zie ik nooit opgetrokken wenkbrauwen." 

Veranderingen

Volgens Ypma hebben de Friezen zich geschikt in de dominantie van de Nederlandse taal. "Het was alsof God beter Nederlands verstond dan Fries. Doordeweeks wordt er Fries gesproken, maar in de kerk niet. En dat wil maar moeilijk veranderen. Er zijn predikanten die het geprobeerd hebben, maar de mainstream gaat toch over op het Nederlands. Maar als je elkaar in het Fries aanspreekt, word je dieper geraakt is mijn ervaring."

Identiteit

"Een enkele keer bid ik tijdens de dienst in het Fries. En dat komt dan nog meer binnen. Het kan zomaar gebeuren dat er een nieuw bewustzijn van de waarde van de eigen taal aan het ontstaan is. Dat er een groeiend bewustzijn is hoe mooi en belangrijk het is. Taal is niet alleen nuttig, het drukt het wezen uit van onze identiteit en van onze mensheid."

 Je kunt hier het hele gesprek met Sytze Ypma terugluisteren

Bron foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari