Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Nieuwe Testament voor 75.000 Israëlische backpackers

backpackerdinsdag 11 september 2018 13:30

Elk jaar trekken zo'n 75.000 Israëlische jongeren met een grote rugzak de wereld in om te backpacken. De meeste doen dit direct na hun diensttijd in het leger. Stichting Israël en de Bijbel heeft speciaal voor deze jongeren een Backpackbijbel gemaakt. "Wat is er mooier dan hen het boek van hun eigen messias te geven", vertelt David van Wijck dinsdag op Groot Nieuws Radio.

Ontsnappingspoging

"Je moet je voorstellen dat Israël een land is dat voortdurend bedreigd wordt, de inwoners maken die dreiging ook mee", vertelt Van Wijck. "Deze jongemensen gaan op hun achttiende het leger in, krijgen een geweer in handen en maken dingen mee die heftig zijn. Die dingen proberen ze een plek te geven. Het is eigenlijk een soort ontsnappingspoging aan de druk die ze ervaren en een zoektocht naar de antwoorden op de vragen die ze hebben."

De Israëlische jongeren zijn vooral op zoek naar vrede voor hun hart. Volgens David van Wijck bij uitstek iets dat ze kunnen vinden in de Bijbel. "Het is de messias van Israël die zelf zegt: komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijn en Ik zal je rust geven. Wat is er mooier dan hen het boek van hun eigen messias te geven die daar antwoord op geeft."

Geschenk

De Backpackbijbel is klein en licht, speciaal gemaakt voor backpackers die alles op hun rug moeten meesjouwen. "Het is een compacte, kleine Bijbel met een rits, zodat 'ie goed bestand is tegen het vuil, de hitte en de zon. En daarnaast hebben we geprobeerd de Bijbel zo mooi mogelijk uit te voeren, zodat ze het echt ervaren als een geschenk dat ze kunnen meenemen van hun reis."

Alles onderzoeken

In de Backbackbijbel is het Nieuwe Testament in het Hebreeuws en de Psalmen te lezen. De backpackers staan er voor open om het Nieuwe Testament te lezen, weet David van Wijck. "Backpackers gaan juist het land uit om alles te onderzoeken, bijvoorbeeld via de oosterse religies. Het lezen van het Nieuwe Testament is niet gebruikelijk voor ze, maar ze staan er wel open voor. We delen elke Bijbel persoonlijk uit en leggen uit dat dit boek juist via het Joodse volk ook tot ons gekomen is. En ook de schrijvers van het Nieuwe Testament waren bijna allemaal Joodse mannen."

Stichting Israël en de Bijbel wil de Backpackbijbel verspreiden via lokale evangelisten in de landen waar veel Israëlische backpackerse komen.

Het hele gesprek met David van Wijck kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari