Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Cindy Morgan & Andrew Greer I Know You
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Cindy Morgan & Andrew Greer I Know You
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Cindy Morgan & Andrew Greer I Know You
Luister

Duurzame outfit voor Carla Dik-Faber (CU) op Prinsjesdag

carladikfaber_3dinsdag 18 september 2018 07:30

Elk jaar op Prinsjesdag verschijnt het Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) in een bijzondere, gerecyclede outfit in de Ridderzaal in Den Haag. Dit jaar kiest ze voor een jurkje van oude spijkerbroeken, gemaakt door Judith van Vliet. "Je vraagt je af: is het passend? Het is een hele mooie stof, heel glad en zacht", vertelt ze bij Groot Nieuws Radio.

Hippies

"De outfit wordt afgemaakt met een wollen hoedje en laarsjes van Amber Ambrose Aurèle, een Nederlandse ontwerper. Het zijn twee jonge ontwerpers die de Nederlandse mode-industrie op z'n kop willen zetten", vertelt Carla Dik-Faber dinsdagochtend in De Nieuwe Morgen. Ze wil er zelf ook een statement mee maken  en Nederlanders aanzetten om vaker duurzame kleding te kopen. "Twintig jaar geleden was het best wel lastig als je mooie kleding wilde kopen die ook nog duurzaam was. Duurzame kleding was toen echt iets voor hippies, maar dat is nu helemaal niet meer zo."

Budgetwinkels

"De kleding die je koopt in winkels komt vaak van ver weg, vaak is er best wat te doen over kinderarbeids en milieu-omstandigheden", aldus het Tweede Kamerlid. "De kleding die ik vandaag draag, daarvan weet ik wie het gemaakt heeft, waar het van gemaakt is en dat het heel eerlijk is. Ik vind het heel belangrijk dat de kledingindustrie zich dat aantrekt."

"We zien steeds meer budgetwinkels komen. Mensen kopen iets om een paar keer te dragen en dan verdwijnt het bij het restafval. Dat is echt niet goed. Laten we wat minder kopen, maar wel beter. En als we het niet meer dragen, is het goed om het in te leveren bij bijvoorbeeld het Leger des Heils. Dan kan het weer door anderen gedragen worden of het kan gerecycled worden. Van die recycling heb ik vandaag dus een kledingstuk aan."

Transparant

Het is voor Carla Dik-Faber niet alleen een jaarlijks terugkerende traditie om duurzame kleding te dragen, ook andere kleding in haar kledingkast is duurzaam. "Ik doe erg m'n best, ik probeer echt te letten waar ik mijn kleding koop. Het is best moeilijk, omdat de kledingindustrie niet transparant is. Het is moeilijk om te ontdekken waar het is gemaakt, hoe het is gemaakt, hoe het zit met milieu- en arbeidsomstandigheden en het materiaal dat er in zit."

"Tachtig of negentig procent van de labels is niet correct. Je denkt een wollen truitje te kopen, maar er zit vaak ook ander materiaal doorheen. Dat kan echt niet meer in deze tijd. De consument die bewust wil kiezen, moet je ook helpen die bewuste keuze te maken."

Het hele gesprek met Carla Dik-Faber kun je hier terugluisteren.

Beeld: Ruben Timman - nowords.nl

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari