Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Kees van der Staaij (SGP): Verhaal dividendbelasting steeds dunner

keesvanderstaaij_sgpwoensdag 19 september 2018 08:55

Den Haag staat woensdag en vrijdag in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. Een onderwerp zal door veel oppositiepartijen genoemd worden: het afschaffen van de dividendbelasting. Ook Kees van der Staaij (SGP) is hier niet blij mee. Premier Rutte zal op zoek moeten naar een creatievere manier om iets goeds te doen voor grote bedrijven.

Veel geld

De SGP stond niet vooraan om het plan van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen gelijkneer te sabelen, benadrukt Kees van der Staaij woensdagochtend nog maar eens bij Groot Nieuws Radio. "We zeggen: geef eens de argumenten, laten we die goed wegen. We willen ook wel eens deskundigen horen: is dit nou heel belangrijk voor het vestigingsklimaat? Maar ik moet wel eerlijk zeggen: het verhaal wordt wel steeds dunner dat het echt nodig is voor een goed vestigingsklimaat. En dat het wel heel veel geld is dat we daar aan uitgeven."

Creatieve oplossing

"Mijn vraag aan premier Rutte zal dan ook zijn: kunnen we niet op een andere creatievere manier iets goeds doen voor het vestigingsklimaat voor grote bedrijven? Maar we willen ook juist iets extra's doen voor kleinere ondernemeres, die blij zijn dat ze door de crisis heen zijn, maar ook wel wat meer verlichting willen hebben", aldus Van der Staaij.

Dankbaarheid

Kees van der Staaij vindt dat er zeker reden is tot dankbaarheid als hij kijkt naar het kabinetsbeleid. "Er is een toename van mensen die een baan vinden, die niet meer thuis hoeven te zitten en balen dat ze geen baan hebben. Dat is geweldig goed nieuws. Ook het feit dat we geen grotere schulden maken, is goed nieuws. Door de econmische groei kan op de staatsschuld worden afgelost."

De 'maar' zit voor de SGP onder andere in de positie van eenverdienersgezinnen. "Die blijven het onrechtvaardig vinden dat ze zoveel meer belasting moeten betalen dan tweeverdienersgezinnen waar hetzelfde bedrag binnenkomt. Dat is in andere landen anders. Bijvoorbeeld in Duitsland wordt veel meer gekeken wat je als gezin aan inkomen hebt en niet per individu. Het Nederlandse belastingstelsel is nadelig, daar hebben eenverdienersgezinnen last van, daar vragen we nadrukkelijk de aandacht voor, daar willen we meer voor elkaar krijgen."

Staatswiet

De SGP staat alleen in de Kamer in haar standpunt als het gaat om het telen van zogenoemde staatswiet. "Doordat het CDA, de ChristenUnie en de VVD de D66-wens gevolgd zijn, komt er een experiment met legale toevoer van wiet aan coffeeshops. Met staatsgoedkeuring mag er wiet geteeld worden. Wij vinden dat echt een heel verkeerd signaal, juist als je kijkt welke grote zorgen er zijn op het gebied van drugs. We staan bovenaan het verkeerde lijstje. Dat plan willen we graag van de baan hebben."

Het gesprek met SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari